Politika

Dodik opet divlja, novi izljev bijesa imao na ATV-u: Ovo je rat Izetbegovića i Komšića protiv Srba. Protiv svih

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik još uvijek divlja zbog odgađanja vojne vježbe Oružanih snaga BiH i Vojske Srbije.

Novi izliz bijesa imao je na ATV-u. Odluku ministra odbrane BiH Sifeta Podžića da odgodi vježbu nazvao je egzaktnim dokazom da je zajedništvo u BiH nemoguće.

“Još jedan egzaktan, praktičan dokaz da je to nemoguće. Ministarstvo odbrane ima ministre i dva zamjenika. Odluku donese kolektivno, on ne može sam da donese odluku. Izigrao je ostalu dvojicu, Srbina i Hrvata, koji su zamjenici, da se konsultuje sa njima o svemu tome. Napisao je to i nestao. Tokom dana su ga tražili, ali bezuspješno, međutim, zamjenici su Podžića našli predvečer. On ispunjava naloge koje su mu dali Izetbegović i Komšić. To je pravno nevaljana odluka. Da se vratimo unazad. Predsjedništvo kada je razgovaralo o tome da se održi vježba američkih snaga i OS BiH, ja sam rekao da ću prihvatiti tu odluku da oni imaju vježbu, pod uslovom da istu održe OS BiH i Vojska Srbije. Vježba sa Amerikancima je održana uz sve napade koje smo učili od opozicije u RS, ali sada ne kritikuju ministra što je ovo uradio. U subotu je trebalo da dođe Vojska Srbije i da se ta vježba održi.

Ona bi se kretala kroz čitav prostor RS. Sada imate konfuziju, u kojoj Podžić kaže da je tu vježbu odložio. U suštini se radi o odluci koja traje za ovu godinu. Znači, ako se ne održi ta vojna vježba ove godine, nema prenošenja u iduću godinu. Što govori o tome da, gdje god je srpski interes u BiH, a pogotovo ako je on povezan sa Srbijom, on se ovako na dramatičan, direktan način krši, bez ikakvog obaziranja na procedure.

On je prekršio niz zakona. Zakone, koji su na nivou BiH konfuzni. Od visokog predstavnika kojeg nije izabrao Savjet bezbjednosti. Danas, tvrdi, da šume treba da budu regulisane nekim državnim zakonom, odnosno zakonom na nivou BiH, kako bi se to kasnije distribuisalo entitetima. To je direktno protiv Dejtonskom sporazuma, a on treba da ga štiti. Što se tiče BiH, ne može se ni spojiti više ništa. Ova odluka nije iznenađenje”, kazao je u jednom dahu Dodik.

Potom je rekao kako je sve ovo ustvari obračun Bakira Izetbegovića, Željka Komšića i Šefika Džaferovića sa Srbima. Ali ne samo s njima nego sa svima.

“Sa svima. Ja se eksponiram u ime Republike Srpske i srpskog naroda. Ja sam biran na prostoru RS i oni imaju animozitet prema meni, daleko veći nego što ja imam prema njima. Imaju iz razloga što ne mogu da sprovedu neke stvari koje oni žele. I što su mnoge stvari zaustavljene. Zoran Tegeltija i ja, svodimo organe BiH na mjeru, na kojoj ona i jeste. Ovdje su glavni entiteti, i oni ne mogu da primaju narode sa nivoa BiH. Bisera Turković radi mimo zakona i procedura, vi se žalite Sudu BiH, on će presuditi u njihovu korist. Već imaju Sud i predsjednika koji je pod njihovom kontrolom. Imate problem u Tužilaštvu, gdje se mijenja, glavni tužilac, kako bi se na tu poziciju stavio musliman. Oni idu u pravcu da preuzmu to nasilje ili silu. I da se putem te sile i medija, ali i opozicije iz Srpske, udruže”, dodaje Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare