Politika

Dodik opleo po Komšiću: Priča o konstitutivnosti naroda njega strašno iritira

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ništa od onoga što je danas Željko Komšić rekao na sastanku sa ambasadorima EU u BiH, ni što je nakon toga saopštio ne odražava stav Predsjedništva BiH, već isključivo njegov lični stav.

“Niko iz Republike Srpske nije se obraćao vladi Njemačke, pa Komšić vjerovatno riječ ‘mi’ koristi za njega i Džaferovića”, rekao je Dodik upitan da prokomentariše današnji sastanak Komšića sa ambasadorima EU u BiH.

Dodik je istakao da je Komšić obmanuo diplomate akreditovane u BiH da je na sceni blokada institucija, znajući da to nije tačno, dodavši da predstavnici Republike Srpske u zajedničkim institucijama uredno idu na posao i obavljaju svoje dužnosti.

PROČITAJTE  Bakir Izetbegović: Dug Srbije u odnosu na Bosnu i Hercegovinu je strahovit. Vučiću sasvim sigurno nije svejedno

“Priča o konstitutivnosti naroda, koja je sastavni dio Ustava, očito je nešto što Komšića strašno iritira, jer odlično zna da konstitutivnost podrazumijeva predstavljanje, a da on nije predstavnik naroda na čiju poziciju je sjeo. Još više ga iritira što je stranac na čiju je pomoć računao odlično shvatio prevaru kojom Bošnjaci po treći put u Predsjedništvo BiH delegiraju dva člana”, naglasio je Dodik.

Dodik je ponovio da Kristijan Schmidt nije visoki predstavnik, niti je u BiH došao po proceduri koju predviđa Dejtonski mirovni sporazum i o njegovom dolasku nema saglasnosti Vijeća sigurnosti UN-a i sa njim nema razgovara koji se tiče BiH.

“Čak i da je došao u BiH po utvrđenim procedurama, on nema pravo da se bavi ni evropskim pitanjima, ni izbornim zakonodavstvom niti pitanjem konstitutivnosti naroda. To su sve pitanja o kojima treba da odlučuju legalno izabrani predstavnici naroda u BiH”, ukazao je Dodik.

PROČITAJTE  Dodikove žalbe nisu urodile plodom: Komšić se obraća pred UN-om danas u 17 sati


Povezani postovi: