Politika

Dodik opleo po Schmidtu: Ne zanima me šta on komentariše, koliko galami, petlja, laže

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na konferenciji za medije izjavio je da je prioritet novog saziva Vlade Srpske očuvanje stabilnosti, pogotovo političke. Iskoristio je priliku da prokomentirao i visokog predstavnika u BiH. Međutim, i ovog puta je Dodik opleo po Schmidtu.

Dodao je kako RS nastavlja sa rastom makroekonomskih vrijednosti.

Želim očuvati politiku

“Naša prosječna plata je 1.211 KM što govori o tome da stalno raste. I želimo da očuvamo tu politiku. Na nivou BiH ostajemo posvećeni ustavnom položaju BiH. Ostajemo posvećeni očuvanju pozicije RS. Prestanak prenosa bilo kakve nadležnosti i vraćanje nadležnosti koje su nelegitimno i pod pritiskom oduzete od RS“, kazao je Dodik.

Dodik je tražio da će Vlada RS tražiti zajedničku sjednicu sa Vijećem ministara BiH.

“Sa FBiH treba otvoriti svaku vrstu ekonomske i infrastrukturne saradnje, sačekati formiranje nove vlade FBiH. I onda održati zajedničku sjednicu dvije vlade FBiH i RS, i doći do protokola koji će omogućiti da se lakše radi na nivou BiH. Stvaraju se uslovi da nakon izbora VM BiH, Vlada RS zatraži zajedničku sjednicu sa Vijećom ministara BiH. Kako bi se utvrdile određene politike i određena kretanja“, kazao je on.

Ponovo je nazvao Christiana Schmidta lažnim visokim predstavnikom u BiH.

Dodik opleo po Schmidtu

“Republika Srpska ne prihvata lažnog visokog predstavnika, nećemo prihvatiti ni saradnju s njim ni kontakt s njim. Bilo koju odluku on nametne prema RS će biti neprovedena. Mi ostajemo u poziciji da je nelegalan. Bez obzira što iza njega stoje neke sile koje pokušavaju nametnuti svoja pravila i narušiti međunarodno pravo. Mi ne možemo prihvatiti tumačenje samo jedne strane koja pokušava nametnuti pravila. Njihove odluke i zaključci su antidejtonske i nećemo ih pratiti i poštovati“, kazao je.

Kada je riječ o odnosu prema EU integracijama, Dodik je kazao da nije zadovoljan načinom na koji se tretira Republika Srpska.

“U praksi EU pridruživanja i razdruživanja u EU, nigdje nema vidljivo u istoriji EU da je zemlja koja se nalazi u poluprotektoratu može da bude kandidat za članstvo. To je njihova odluka, mi primamo znanju da je to tako“.

Dodik je na kraju odgovarajući na novinarska pitanja kazao da neće poštovati nijednu odluku Christiana Schmidta.

“Narod je odlučio da je 9. januar. Schmidt može da radi šta hoće. Neće biti pozvan ni 9., možda ga to boli. Ja ga neću pozvat niti će ga iko pozvat. I nemoj da se igra sa donošenjem odluka bilo kakvih na području RS. Svaka odluka koje bi udarala u ustavni položaj, dovest će RS u poziciju da se zaštiti onako kako smo najavljivali. I kako mi mislimo. Nikakve odluke Schmidta nas ne interesuju. Pokušao je da nešto karikira na nivou BiH, vidimo koliko je nereda napravio. Gdje god se pojavi, tu je nered. Zato je upitna ta priča EU “evo vam kandidatski status”. Molim? Sa Schmidtom? Ne zanima me šta on komentariše, koliko galami, petlja, laže. Ništa me ne zanima. Nijednu njegovu odluku neću prihvatiti u Republici Srpskoj i to je to“, kazao je na kraju.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare