Vijesti

Dodik osuo paljbu po Ustavnom sudu BiH: Počeli su Turci, pa nastavili Austrougari, komunisti, pa sve do danas…

“Republika Srpska nam garantuje slobodu, ali i pravo na život i, u ovom slučaju, pravo na dostojanstveno liječenje”, kazao je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH za medije je povodom 9. januara – neustavnog Dana Republike Srpske – kazao da je Republika Srpska višestoljetna ideja.

– Proglašavanjem Republike Srpske zaustavljeno je kontinuirano urušavanje srpske nacionalne ideje, koje je na ovim prostorima prisutno od dolaska Turaka, preko Austrougara, komunista, pa sve do danas. Srbi na ovim prostorima nikada se nisu mirili s ulogom koju su im nametali različiti osvajači, a svoje rodoljublje su iskazivali prema Srbiji, o kojoj su baš ovdje spjevani najljepši stihovi rodoljubive poezije na srpskom jeziku – istaknuo je Dodik.

Između ostalog, istaknuo je da je Republika Srpska najsjajniji biser srpske historije, jer navodi kako se ništa tako dugo, tako mučno i uz tolike žrtve nije stvaralo.

– Rasprave kada je nastala Republika Srpska i uključivanje Ustavnog suda BiH u tu priču vidim kao jednu od onih koji se ne mire što je uopšte stvorena, jer su otvorili polemiku o toliko očiglednim i neoborivim činjenicama. Odluka Ustavnog suda BiH ne može da promijeni istoriju niti može da utiče na osjećanja ljudi u Republici Srpskoj. Ustavni sud BiH nije svakako institucija gdje bismo mi trebali da tražimo dozvolu šta i kada da slavimo – kazao je Dodik za Srnu.

Pojašnjava kako je ove godine zbog koronavirusa obilježeno na nešto drugačiji način, ali da se Republika Srpska od početka pandemije pa sve do danas pokazala kao odgovorna “zemlja” prema svakom svom stanovniku.

– Nevolja koja nas je snašla, pokazala je sve kapacitete koje imamo, pokazala je stručnost koja je stavljena u funkciju odbrane života, infrastrukturu u koju se ulagalo godinama. To je, takođe, Republika Srpska. Ona koja nam garantuje slobodu, ali i pravo na život i, u ovom slučaju, pravo na dostojanstveno liječenje. Nikome to pravo nije uskraćeno niti je bilo ko u Republici Srpskoj izgubio život, jer za njega nije bio krevet, respirator ili bilo koje druge vrste podrške – naglasio je Dodik.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare