Vijesti

Dodik osuo po Biseri Turković: Ovo je nedopustivo, sad se ja moram izvinjavati

Milorad Dodik dočekao je večeras na aerodromu u Banjoj Luci avion sa medicinskom opremom iz Kine.

Obraćajući se novinarima, spomenuo je i pomoć Mađarske čiji avion sutra slijeće na aerodrom u Banjoj Luci.

“Pomoć se stići sutra u četiri sata. S njom dolazi ministar inostranih poslova Mađarske. Zahvalan sam predsjedniku Orbanu. Živimo u zemlji koja je takva. Mi iz RS nikada nismo sprečavali nikoga u Sarajevu i FBiH da nabavlja bilo kakvu vrstu pomoći za FBiH i kantone i nikada nismo zavirili u ono što oni dobiju niti smo ikad osporavali nijednom riječju, ni potezom pomoć koju su oni dobijali u različitom periodu.

Ovaj put smo imali jedno totalno neprofesionalno ponašanje ministra inostranih poslova, gospođe Turković, koja nije imala nadležnost da se bavi tim pitanjem jer se Predsjedništvo BiH bavi tim pitanjem i neovlašteno je pisala na neke adrese satanizirajući nas, RS, i satanizirajući samu Mađarasku”.

Kako je najavio, sutra će se izviniti ministru vanjskih poslova i predsjedniku Vlade Mađarske.

“Ovo je neprihvatljivo, nedopustivo. Neshvatljivo mi je da mi obezbijedimo pomoć, a iz Sarajeva je osporavaju. Ja sam veoma ponosan što imam poznanstvo sa Orbanom i što mogu da računam na njegovo prijateljstvo”, kazao je Dodik.

Ministrica Turković će se u četvrtak u zgradi Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine u Sarajevu, sastati sa ministrom vanjskih poslova i trgovine Mađarske Péterom Szijjártóm u povodu njegove posjete Bosni i Hercegovini i isporuke pomoći Mađarske Bosni i Hercegovini za borbu protiv korona virusa u vidu doniranja 200.000 zaštitnih maski i 10.000 zaštitnih odijela.

Uručenju donacije prethodit će sastanak ministrice Turković i ministra Szijjárta te sastanak zvaničnih izaslanstava dvaju ministarstava vanjskih poslova u Velikoj sali Ministarstva vanjskih poslova BiH.Povezani postovi: