Vijesti

Dodik otkrio kakve je dokumente dostavio Vučiću

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da su iz Republike Srpske dostavili dokumenta predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću u kojima ukazuju na antidejtonsko ponašanje visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, te da su i time željeli da pokažu da zapadne zemlje imaju dvostruke aršine kada je riječ o pitanjima Republika Srpska i Kosovo.

“Naravno da je to dio naših razgovora koje smo imali u Banjaluci i potrebe da predsjednika Vučića, odnosno Srbiju, upoznamo sa antidejtonskim ponašanjem visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH povodom primjene Dejtonskog sporazuma”, pojasnio je sinoć Dodik u izjavi za Tanjug.

On je istakao da žele da podrže predsjednika Vučića u nastojanju da na pravi način i sa dodatnom snagom uđe u pregovore sa Prištinom.

“Mi smo dostavili predsjedniku Srbije informacije o antidejtonskim ponašanju, kao akt koji je razmatran i razmatra se na vladi. Naravno da već imamo zaključke vezano za antidejtonsko ponašanje i kršenje Dejtona u Skupštini Republike Srpske i u cjelini ćemo te dokumente dostaviti predsjedniku Srbije”, naveo je Dodik.

To je, ističe, učinjeno, s obzirom da Srbija razgovara sa Prištinom, a da su neke zapadne zemlje rekle da prihvataju nezavisnost Kosova, dok te iste zapadne zemlje krše Dejton, tako što Republici Srpskoj oduzimaju prava, žele da je konzerviraju i naprave unitarnu BiH.

PROČITAJTE  Donesena odluka: Na mjestu gdje se trebao graditi hotel Hilton, bit će naslikan mural Unsmoke Sarajevo

To je, naglašava Dodik, potpuno obrnuti proces koji je viđen na primjeru Kosova.

“Dakle, ideja da se Vučiću dostave podaci u tom pogledu i da može na relevantan način da uporedi različito ponašanje međunarodne zajednice u gotovo identičnim situacijama vezano za statuse”, naveo je Dodik.

On je istakao da potpuno razumije da je za Vučića to teško pitanje, ali da Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma, treba i ima obavezu, što predsjednik i pokazuje, da zaštiti legitimna prava Republike Srpske, stečena Ustavom i Dejtonskim sporazumom.

“Ukoliko međunarodna zajednica smatra da je Kosovo nezavisno, a jedan dio nje je već pokazao da priznaje nezavisno Kosovo, većina zemalja EU i SAD, onda mi smatramo da i mi možemo kao Republika Srpska da istaknemo pravo na regulaciju statusa koji nama odgovara”, rekao je Dodik.

Ponavlja da je Republika Srpska trajno nezadovoljna statusom u BiH, jer im ona, kaže, ništa nije dobro donijela.

PROČITAJTE  U energetskom piću, koje se uvozilo u BiH, pronađen nedozvoljeni sastojak: Reagirala inspekcija

“I BiH i visoki predstavnik i međunarodna zajednica su oduzimali prava Republici Srpskoj i oni žele da evropskim procesom BiH, to nasilje verifikuju i da se promijeni Ustav i ubaci u Ustav i sve nadležnosti prebace na Sarajevo”, rekao je Dodik.

Ranije danas, Vučić je izjavio da je dobio “određene papire” iz Republike Srpske, te da očekuje i određene odluke Skupštine Republike Srpske, pa će promisliti kako po tom pitanju da se odredi Srbija.

Nije preciznije govorio o tim papirima, a spomenuo ih je u kontekstu izazova koji očekuju Srbiju, a pijre svega, kako je rekao, po pitanju Kosova i Metohije.

Јedini “papiri” koji su ranije najavljeni iz Banja Luke tiču se izjave Milorada Dodika, na zajedničkoj pres konferenciji u Banjaluci, da je predsejdniku Srbije rekao da se ne može razgovarati o odvajanju Kosova, a da se pritom ne razgovara i o statusu Republike Srpske, odnosno da “ako Kosovo ostaje u Srbiji i Republika Srpska ostaje u BiH”.

Dodik je prenio tada novinarima da se Vučić nije izjašnjavao o toj tezi, a Vučić je rekao da će to učiniti kada dobije obrazloženje na papiru.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare