Politika

Dodik pisao Santani: Tvrdi da Britanci vrše torturu nad Radovanom Karadžićem

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik zatražio je od predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasiele Gati Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije. Traži da odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi “zatvorski teror” nad ratnim zločincem Radovanom Karadžićem. Podsjetimo, Karadžić izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Wight.

“Vrše torturu nad Radovanom Karadžićem”

Dodik je istakao da ne postoji nijedan uvjerljiv razlog da se zatvorske vlasti krajnje nehumano odnose prema Radovanu Karadžiću. Te da mu uskraćuju elementarna ljudska prava garantovana međunarodnim konvencijama i praksom takozvane Nelson Mandela rezolucije, prenosi RTRS.

U pismu upućenom predsjedniku Mehanizma Grasieli Gati Santana, Dodik je ocijenio da je njena dužnost da se, u ime Mehanizma kojim predsjedava, u zatvor na ostrvu Wight odmah pošalje nezavisna komisija. Njeni bi članovi lično provjerili u kakvim uslovima Radovan Karadžić služi kaznu i direktno s njim razgovarali.

Želi premjestiti Karadžića

On je naveo da je siguran sam da će se potvrditi istinitost navoda o beskrupuloznom maltretiranju i psihološkom iscrpljivanju koje nad njim sprovode zatvorske vlasti.

“Na osnovu direktnog uvida i razgovora sa Radovanom Karadžićem, jedina razumna odluka trebalo bi da bude da Mehanizam revidira svoju prethodnu odluku o njegovom smještaju u zatvor na ostrvu Wight. I da ga uputi u neki od zatvora u Evropi gdje se neće kršiti osnovna ljudska prava” – istakao je Dodik u pismu.

Dodik je izrazio uvjerenje da će predsjednik Mehanizma Santana sa dužnom pažnjom razmotriti njegovo pismo. Te da će najbrže moguće preduzeti aktivnosti koje je predložio.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo. I oni tvrde da se nehumano postupa prema Radovanu Karadžiću.

U pismu se ističe da su Karadžiću uskraćena “čak i prava koja je imao u zatvorskoj jedinici u Hagu”. Sa pratećim “Apelom za pomoć i akciju spasavanja Karadžićevog života i dostojanstva”. Oni tvrde da u Karadžićevom slučaju postoji mogućnost njegovog tragičnog ishoda. Te traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
trackback
Lavrov čestitao pobjedu Miloradu Dodiku, poslao mu pismo - Ultratrijumfvijesti.info
7 mjeseci

[…] da rezultati glasanja jasno pokazuju podršku principijelnoj i dosljednoj politici koju vodi Milorad Dodik i Savez nezavisnih socijaldemokrata. A koja je usmjerena na odbranu interesa srpskog stanovništva […]