Invest forum

Dodik pokušava zaobići ekonomsku blokadu RS. Danas bi se moglo vidjeti koliko prijatelja ima i ko su

Vlada RS pod palicom Milorada Dodika pokušava na sve načine zaobiđi investicionu blokadu koju doživljava posljednjih mjeseci.

Naime, zbog politike SNSD-a odnoso šefa stranke Milorada Dodika, otkazani su brojni projekti u RS koje su finansirale strane vlade.

Tako je Njemačka otkazala pet projekata, Evropska komisija preusmjerila je sav novac za projekete u FBiH, a OHR i američki State Department pozvali su investitre da u širokom luku zaobiđu RS zbog nestabilnosti i ekonomske neisugurnosti.

U međuvremenu Dodik tvrdi da RS ipak ima prijatelje, pa je mu je tako 'izdašno' kredite ponudio mađarski premijer Viktor Orban, Kina…

Kako bi pokušali privući investitore, Vlada RS danas organizira 'Invest forum' kako bi predstavili potencijale RS.

"Ovo je dobra prilika da pokažemo da je RS sigurno mjesto za pokretanje biznisa i razvoj privrednih projekata. Pored političkog pritiska od strane dijela međunarodne zajednice, RS pokazuje veoma dobre makroekonomske pokazatelje i redovno izmirujemo sve svoje obaveze, što je nedavno potvrđeno stabilnim kreditnim rejtingom", naveo je Dodik na društvenoj mreži X.

Na forumu će se navodno oupiti oko 300 učesnika, među kojima su navodno privrednici iz više od 20 zemalja, predstavnici vlasti, privrednih komora i diplomatskog kora.

Dakle, bit će to prilika da se i javno pokaže koliko prijatelja RS zaista ima i ko su.