Vijesti

Dodik ponovo divlja: Dosta je više Sarajeva, ovo su nam i Turci radili. Srbija i RS će se ujediniti

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je da će uskoro posjetiti u Srbiju, gdje će se ponovo rehabilitovati priča u vezi sa izgradnjom energetskih objekata RS i Srbije na Drini i aerodromom u Trebinju, “ma šta u Sarajevu uradili o tom pitanju”.

On je rekao da, ako se bude radilo po pravu, ništa neće biti sporno, te ocijenio da je za Sarajevo samo Srbija problem.

“Dosta je više sa tim pokušajima da nam zagorčaju život. Unazad 25 godina samo se to nastoji uraditi”, izjavio je Dodik za “Politiku”.

Dodik je rekao “da ovaj vijek mora da bude vijek srpske integracije”, te da postoji osnova da se Srbija i RS jednog dana ujedine u političko-teritorijalnu zajednicu.

“To je cilj koji moramo da imamo. Ja taj cilj iznosim javno, mnogi to ne smiju, ali se slažu sa njim”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da su Bošnjaci “zarobljeni svojom idejom o Bosni, koju će nametnuti Srbima i Hrvatima, a prethodno će srušiti Dodika i srpati ga u zatvor”.

“A čim se pojavi neki novi lider Srba, opet će biti osporavan i kriminalizovan. Pa šta je tu razlika u odnosu na ono što su Turci radili? Dosta je više velikosarajevskih koncepcija”, ukazao je Dodik.

Dodik je rekao da se Vučić pokazao kao čovjek koji razumije RSi brine o Srbima izvan Srbije, što Srpskoj daje mogućnost da zastupa sva pitanja koja su važna za nju.

“Mi to treba da cijenimo i poštujemo. Smatram da treba da idemo dalje, da sa Srbijom integrišemo školstvo, zdravstvo, saobraćaj, energetiku i sve ostalo”, naglasio je Dodik i dodao da je Srpska zahvalna Vučiću za podršku Srpskoj na političkom i ekonomskom planu.

Kada je riječ o odnosu Republike Srpske prema novoj vlasti u Crnoj Gori, Dodik je rekao da sa Crnom Gorom treba da se razvijaju dobri odnosi.

On je naveo da je u Crnoj Gori legitimno izabrana vlast kojoj Srpska želi sve najbolje, ali da je rezervisana prema pojedincima poput Dritana Abazovića, koji pokušava da se nametne, a ne poznaje elementarne stvari, pa BiH tretira kao republiku.

“Može da ima stavove kakve hoće o RS, ali ako drži pridike, onda bi trebalo prelistati papire i vidjeti da ne postoji republika BiH”, naglasio je Dodik.

Što se tiče Krivokapića, Dodik kaže da se sa njim vidio dva puta i da nema razloga da se ne sretnu opet, te dodao da sa Crnom Gorom treba da se razvijaju dobri odnosi.

“Ova vlast je jasno pokazala svoje namjere u vezi sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC), to je nama važno, to cijenimo i to ćemo uvijek pozdraviti”, istakao je Dodik.

Govoreći o ikoni, Dodik je pojasnio da mu je jedan čovjek, koga ne bi mogao nazvati čak ni poznanikom, a koji je 25 godina živio u Rusiji, rekao da ima porodičnu ikonu i da je voljan da se ona vrati u Rusiju.

“Traže da vratimo ikonu, ali ne daju nikakav dokaz na osnovu čega to zahtijevaju. Ako postoji bilo kakav papir, izvinit ću se i vratiti ikonu”, rekao je Dodik.

Dodik je ponovio da je preko Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH od Interpola dobijena informacija da nema potražnje za tom ikonom i da je od Ukrajine zatraženo da dostavi podatke da li je ona potraživana, kao nestala na dan kada je Lavrov bio u Sarajevu u posjeti i primio ovaj poklon.

“Do danas nismo dobili potvrdu. Nijedan državni organ Ukrajine ne potražuje tu ikonu. Pokrenut je i pravosudni postupak u Sarajevu, pa ćemo čekati njegovo okončanje”, rekao je Dodik za “Politiku”.

Prema njegovim riječima, to nije relikvija koja je pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, koja je bila pod jurisdikcijom Ruske pravoslavne crkve. On smatra da se iza svega krije obračun Ukrajinaca sa njim, jer je poznat po tome što je za Krim rekao da je prirodno pravo Rusije da njim upravlja, što i sada misli, a da Sarajevo jedva čeka da otvori još jedan pravosudni slučaj kao i ranije, samo da bi imali čime “da mašu nad glavom”, što je politika spremljena za sve Srbe.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare