Vijesti

Dodik ponovo konkurira za rubriku vjerovali ili ne: Inzko je izvršilac muslimanske politike

Šef SNSD-a i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik po ustaljenoj matrici, kada se osjeća ugroženo i satjerano u kut, ponovo daje izjave koje graniče s lupetanjem, prijeti i provocira.

Danas je “udario” po međunarodnoj zajednici, navodeći da mu slobodno mogu prijetiti, ali da će se on nastaviti boriti. Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Inzka, državljanina Austrije, optužio je da radi na stvaranju islamske države u BiH. Vjerovali ili ne…

Novinari su na današnjoj konferenciji za medije pitali Dodika kako komentira jučerašnji istup visokog predstavnika Valentina Inzka koji je kazao da je sve više država članica PIC-a za korištenje bonskih ovlaštenja.

“Ma to je prošlo vrijeme. Kakva bonska ovlaštenja. Maloprije sam spominjao onog Carlesa Puigdemonta, koji sjedi u Briselu i za njega nema bonskih ovlaštenja. On od dosade ne zna šta bi. On se pokazao izvršiocem muslimanske politike u Sarajevu i Srbi nemaju povjerenja u visokog predstavnika bez obzira na to što je i on izabran”, rekao je Dodik.

PROČITAJTE  Jeremić: Sve što Dodik radi na putu secesije ima Vučićevu podršku

Kako je kazao, visoki predstavnik pokazao se kao “zlotvor prema srpskom narodu” i Dejtonskom sporazumu, jer je promijenio mnoge zakone mimo volje i procedura te izvršio značajnu centralizaciju.

“Nema nijedne priče, ni o vojsci ni o bilo čemu drugom da nije bilo strašnog pritiska na tadašnje ljude u politici, a koji su donosili odluke. Ta priča… Inzko dolazi iz Austrije koja nam je poslala kao namjesnika Austrougarske Benjamina Kalaja koji je pokušao nametnuti iste vrijednosti kao i sam Inzko“, kazao je Dodik.

On je rekao da se radi o raznoj bulumenti stranaca koji ignoriraju dijalog u BiH, ustavna prava, Dejtonski mirovni sporazum i osnovne vrijednosti poput slobode govora.

PROČITAJTE  Milanović tvrdi da stanje u BiH nije dobro: Na stranicama evropske delegacije u Sarajevu se prijeti hrvatskoj strani

“Oni bi za iskazanu javnu riječ zatvarali i proganjali ljude. Sve bi učinili da realizuju i prikriju realizaciju jednog projekta, a to je unitarizacija i centralizacija BiH. To znači da za nekoliko godina ovdje neće biti ni Srba, ni Hrvata i to je projekt stvaranja islamske države pod plaštom koji se zove Islamska deklaracija Alije Izetbegovića. U tome dosta učestvuje Valentin Inzko“, rekao je Dodik.

Zaključio je riječima kako ovo nije prvi put da mu se prijeti, odnosno da su mu 2005. godine prijetili dosta moćniji “frajeri” nego što je Valentin Inzko, poput Paddyja Ashdowna i mnogih drugih koji su nastojali razvlastiti RS.

“Borio sam se s njima – borit ću se i protiv Inzka, a i protiv svakog drugog ko napada na ustavni poredak. Inzko narušava ustavni poredak BiH”, kazao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare