Kriminal

Dodik potvrdio da se istražuje predsjednik Suda BiH. Raport je objavio detalje prijave

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik danas je potvrdio da predsjednik Suda BiH Ranko Debevec ima drugi indentitet u Španiji.

Dodik je naveo i druge kriminalne radnje u koje je upleten Debevec.

“Veoma sumnjiva uloga predsjednika Suda BiH koji je pribavio sebi pravo da on određuje službi koga da prati i prisluškuje, to je tema koje su demokratske zemlje davno završile. Predsjednik Suda bio je u sumnjivim aranžmanima sa ranije osuđivanim licima u Federaciji i da je primao neke predmete kao vid mita i korupcije vezano za sudske presude. Taj čovjek danas određuje i daje saglasnost vjerovatno uslovljen činjenicom i saznanjem da to postoji, da se svako sluša po Bosni i Hercegovini tako da je to naravno stvar koja treba da bude riješena”, rekao je Dodik

On je o tome govorio nakon sastanka s Matthewom Palmerom, predstavnikom SAD za zapadni Balkan na kojem je tema bilo i stanje u pravosuđu.

O čemu Dodik priča?

Početkom augusta Raport je objavio informaciju da Tužilaštvo BiH provjerava navode iz prijave protiv Debevca. Prijava je stigla i ambasadama SAD, Velike Britanije, Njemačke, Francuske te u OHR.

Prema saznanjima Raporta, u prijavi koja je stigla protiv Debevca navodi se nekoliko kriminalnih i koruptivnih radnji.

Jedna od stvari koja spominje jeste automobil koji je Debevec navodno “dobio” na sumnjiv način. Radi se o Mercedesu A klase koji je u vlasništvu članova njegove šire porodice. Automobil je kupljen u autokući “Lijanovići”.

U prijavi se dalje navode brojni primjeri nelagalnog zapošljavanja u Sud BiH, prije svega pripravnika, a kojima je navodno posredovao upravo Ranko Debevec.

Zašto međunarodna pravna pomoć?

Ovaj dio prijave je posebno zanimljiv i šokantan.

Naime, kako saznajemo Tužilaštvo BiH je preko Ministarstva pravde BiH zatražilo međunarodno pravnu pomoć u ovom slučaju i a zahtjev se odnosi na Španiju.

Kako Španija daje dvojna državljanstva
Debevec, prema prijavi, ima nekretninu u Španiji kao i državljanstvo ove države. Međutim, problem je što ova država ima s rijekto s kojom drugom državom ugovor o dvojnim državljanstvima. Kako ova zemlja dvojno državljanstvo dozvoljava u iznimnim slučajevima, odnosno samo doseljenicima iz zemalja sa kojima je sklopila odgovarajuće ugovore, kao što su Portugal, Andora, Filipini, Ekvatorska Gvineja i zemlje Latinske Amerike, prema navodu iz prijave, Debevec tamo ima drugi identitet?!Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare