Politika

Dodik predlaže da se odbije desetine miliona eura vrijedna pomoć NATO: Zbog glupe procjene žele skrcati ovdje oružje

dodik portret grb rs

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik izjavio je danas da Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, kao ustavno nadležno, nije tražilo bilo kakvu pomoć od NATO saveza zbog čega je predložio da Predsjedništvo ne prihvati pomoć koju je Alijansa odobrila državi.

“BiH je smiješna i žalosna zemlja kada joj drugi određuju pomoć, a tu pomoć niko nije ni tražio. Jedino nadležno za pitanja vojske i bezbjednosti je Predsjedništvo koje ni u prošlom niti u ovom sazivu nije ni razmatralo niti molilo NATO za bilo kakvu pomoć”, rekao je Dodik.

On je naveo da zato ta odluka NATO-a o pomoći izgleda kao da je usmjerena ka miješanju u unutrašnje stvari u BiH, da “NATO ovako reaguje i navodno doznačava neku pomoć za koju niko ne zna ni kakva je, ni kolika je, ni kome služi niti ko će je upotrebljavati”.

Dodik je ocijenio da oni na taj način pokazuju koliko je “BiH nesigurna i koliko je u suštini podijeljena”.

“Bosna i Hercegovina je potpuno podijeljeno društvo i NATO ovim ponašanjem to na svoj način najbolje manifestuje”, kazao je.

Dodik je zaključio je da BiH nisu potrebni ni novo oružje niti bezbjednosni sistemi.

“BiH je potrebno nešto drugo što NATO nema. Očigledno je da ubacivanje oružja u BiH iz NATO programa nije opredjeljenje organa BiH i nije jedinstvena odluka svih. Možda postoje oni što stalno nešto 'dramče' po svijetu, ali u tom smislu tih odluka nema”, rekao je Dodik.

On je poručio da bi bilo “pametno” da NATO podržava ustavnu strukturu BiH, a ne da se tako “arogantno i isključujuće ponaša prema organima BiH”.

Predsjednik RS je naglasio da je Predsjedništvo jedino mjesto koje treba o tome da odlučuje, a ne NATO savez.

“Predlažem da Predsjedništvo ne donese odluku o prihvatanju toga i da pokažemo da smo koliko-toliko, barem nešto, suverena zemlja”, naveo je Dodik.

“NATO nije opredjeljenje BiH. NATO jeste za saradnju, ali u toj saradnji trebalo bi da postoje dvije strane, a ne samo jedna – NATO koja zbog glupih procjena o navodnom ruskom uticaju želi sad ovdje da skrca naoružanje”, naveo je Dodik.

Jedina ispravna politika u BiH je, po njemu, demilitarizacija, a ne koncentracija oružja i naoružanja.

“Tako da NATO time ništa ne pomaže BiH, štaviše, on je loš darodavac, pogotovo sa stanovišta da nijedan organ u BiH o tome nije odlučivao niti je uputio bilo kakav zahtjev o potrebi za takvim stvarima. Ako neko jeste, onda je to sve bilo mimo Ustava i zakona, jer je jedino ustavno mjesto za to Predsjedništvo Bosne i Hercegovine koje o tome nikada nije donijelo odluku”, naglasio je Dodik.