Vijesti

Dodik prihvatio ideju ambasadora Nelsona: Ne bježimo od ustavnih promjena

Povodom izjave američkog ambasadora u BiH Erica Nelsona da treba reformirati Dejtonski sporazum i Ustav BiH, jer građani žele da budu dio transatlantske zajednice, Dodik je rekao da to nisu nove inicijative.

“Ako mi ne damo saglasnost da BiH ide ka NATO-u, ona u tom smjeru neće ni ići, i to je jasno”, rekao je Dodik novinarima u Stanarima.

Kada je riječ o promjenama Ustava BiH, Dodik je rekao da je inicijativa američkog ambasadora u tom pravcu dobra, jer je uvidio gdje su problemi u BiH, a koja, kako kaže, živi nelegalno od Dejtonskog sporazuma.

“I to tako što je visoki predstavnik, taj masovni kriminalac, otimao nadležnosti Srpskoj i prenosio ih na nivo BiH, iako ona nema pravo na te nadležnosti”, rekao je Dodik.

On je podsjetio da je time prekršen Dejtonski sporazum, odnosno da su BiH date nadležnosti koje nema po Ustavu, i to u oblastima finansija, odbrane, pravosuđa, obavještajno-bezbjednosne strukture i slično.

Dodik je istaknuo da inicijativu za promjene Ustava BiH slavodobitno dočekuju u Federaciji BiH, misleći da će prijenos nadležnosti biti “pokriven” određenim ustavnim promjenama.

On je ukazao da to nije uspjelo ni u butmirskom ni u prudskom procesu pa neće ni sada.

“Mi ne bježimo od razgovora o tim ustavnim promjenama, jer imamo razne ideje tog tipa… Ako znamo da je u Vašingtonu u nekom ranijem vremenu, u okviru Clintonovog tima, bila opcija da ukoliko Bošnjaci ili muslimani ne uspiju ubijediti Srbe da ostanu BiH, zašto bi se neko toga držao”, rekao je Dodik.

Imajući u vidu da je međunarodnim konvencijama utvrđeno pravo naroda na samoopredjeljenje do otcjepljenja i rečeno da su te konvencija iznad Ustava BiH, kaže Dodik, smatra da treba uvesti institut da konstitutivni narodi imaju pravo referenduma u vezi s utvrđivanjem svog statusa.

“To će biti jedan od naših zahtjeva da se uključi u Ustav”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da Dejtonski sporazum ne može biti iznad međunarodnih konvencija niti povelje UN-a u tom smislu.

“Dakle, nismo nespremni za tu vrstu priče. Stvar treba vratiti na poštovanje izvornog Dejtona, dajte da prvo poštujemo Ustav pa ćemo se dogovarati. A sve što ste nam mimo naše volje oteli pritiscima, malverzacijama i podmetanjima visokih predstavnika, naravno da nećemo legalizovati. To neka izbiju sebi iz glave”, rekao je Dodik.

On je istaknuo da Sjedinjene Američke Države jesu važne, ali da ustavnih promjena ne može biti bez saglasnosti RS-a ni nametanjem, što ni ranije nije uspijevalo.

“Vjerujem da je ambasador Nelson mislio da je stvar promjena Ustava na nama, a ne na njemu, i da se neće u to petljati. Dejtonski sporazum je sve riješio i naveo – ukoliko žele da se on mijenja, to mogu da učine strane u BiH, a to su Srpska i Federacija BiH”, rekao je Dodik.

On je naglasio da BiH u tom smislu nije strana, već zajednička struktura izvedena iz dva entiteta, koji su primarni činioci.

“Dakle, ako želite mijenjati Ustav, prije toga je potreban sporazum i ugovor između dva entiteta, pa tek onda da to ide u parlament… Nisu tačna tumačenja da je u tom smislu potrebna dvotrećinska većina u parlamentu”, rekao je Dodik.

Podsjećamo, u razgovoru za “Glas Amerike”, ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Eric Nelson odgovorio je na pitanje da li je Dayton zastario, da li ga treba mijenjati i da li je Bosna i Hercegovina i dalje američki projekt.

“Dejtonski sporazum je okončao užasni rat devedesetih godina u Bosni i Hercegovini i u smislu okončanja konflikta se pokazao vrlo efikasnim, kao i u smislu poslijeratne reizgradnje”, kazao za “Glas Amerike” ambasador Sjedinjenih Američkih Država u BiH Eric Nelson.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare