Politika

Dodik: Protiv sam nezavisne RS ako to znači sukob. Doći ćemo do nje političkim procesom

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a, rekao je za Srnu da treba razgovarati o BiH, o svim pitanjima i mogućnostima, te da je jedina nemogućnost jeste da bude sukoba u BiH.

“Ja sam i protiv nezavisne Republike Srpske ako to znači sukob. Za Republiku Srpsku kao samostalnu državu jesam ako ćemo do toga doći političkim procesom, a doći ćemo i to je ono što smeta ovima u Sarajevu koji pokušavaju svoje probleme u kantonima i cijeloj Federaciji koje se tiču i borbe sa pandemijom i nesposobnosti da nabave respiratore, vakcine… da prebace nama”, rekao je Dodik.

On je kazao da RS nije briljantna, ali je pokazala svoju sposobnost da može transparentno da nabavi respiratore, vakcine i svu medicinsku opremu.

“Vakcinisali smo procentualno više ljudi nego u Federaciji, transparentno smo nabavili respiratore i medicinsku opremu. Učinili smo sve što smo mogli da zdravstvenim radnicima omogućimo sve uslove za borbu protiv kovida 19, što nije slučaj u Federaciji i sad najednom dajte Milorada Dodika”, rekao je lider SNSD-a, dodajući da “sećijska politika u Sarajevu najviše pogađa Sarajlije i Bošnjake”.

On je dodao da su sa druge strane pojedinci iz RS, poput Mladena Ivanića, koji svojim lažnim performansima pokušavaju da predstave da je priču o mirnom razlazu u BiH, koja nije inicirana iz RS, već je došla sa strane, dogovorio Dodik sa liderom SDA Bakirom Izebgovićem.

“Umjesto da se o značajnim pitanjima za RS sve političke strukture u Srpskoj, pa i Mladen Ivanića, on uvijek kada dođe do problema na relacija Banja Luka – Sarajevo staje na stranu Sarajeva, kao i Branislav Borenović, Mirko Šarović i njihova cijela bolumenta”, naglasio je Dodik.

Dodik je upitao “da li zaista iko ozbiljan u RS i BiH može pomisliti da su on i Izetbegović dogovorili bilo šta” i još da Bakir Izetbegović zatraži sankcije.

“To govori koliko je Ivanić u pravu i koliko ‘barata’ tom situacijom. Mladen Ivanić sa raznim svjetskim hoštaplerima pokušava ovdje da pravi neki svoj institut koji bi trebalo da bude u funkciji zapadnih mentora i sa njima razgovara kako da obezbijedi novac da bi se taj institut širio. On je taj institut registrovao negdje na nivou BiH i sada mu trebaju pare, a da bi ih obezbijedio treba da pokaže veće podaništvo. Za njega nema bolje priče nego takvim svjetskim hoštaplerima govoriti da sam ja nešto dogovorio sa Bakirom Izetbegovićem i da je to rezultiralo ovim pozivom za uvođenjem sankcija meni. To zaista djeluje glupo”, istakao je Dodik.

On je rekao da “vlast u RS za razliku od Mladena Ivanića nije poltronska”.

“Mi imamo svoju glavu i radimo ono što je u našem interesu, a ne da budemo poltroni kao što je Mladen Ivanić koji hoće u BiH da dovede visokog predstavnika iz Kanade. Tu se mi razlikujemo. Mi mislimo da nama ne treba visoki predstavnik, a Ivanić, Šarović, Borenović misle da treba. To su nepomirljivi stavovi. Oni vjeruju u BiH, a ja vjerujem u Republiku Srpsku i zato oni redovno gube izbore i tako će izgubiti i ove 2022. godine”, kazao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare