Politika

Dodik provocira: RS će ogovoriti na odluku Ustavnog suda snažno, možda i neočekivano

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da RS ima resurse da odgovori na odluku Ustavnog suda BiH i da će to učiniti veoma snažno, možda čak i neočekivano.

Povodom jučerašnje odluke Ustavnog suda BiH da stavi van snage Zakon o nepokretnoj imovini, Dodik je rekao će će, čim bude prilike, biti predložen novi zakon sa istim sadržajem, te da će donositi svaki put novi, ako se bude ukidao.

“RS će se odsudno boriti. Pošto je poništen prethodni zakon, donijet ćemo novi jer nema drugog načina borbe”, rekao je Dodik novinarima u Trebinju, prenosi Srna.

Dodik je ponovio da BiH nije nadležna ni za kakav segment kada je riječ o imovini, a Ustavni sud BiH je antiustavna institucija koja se krije iza priče da su njegove odluke obavezujuće.

“Nema nijedne zemlje na svijetu u kojoj se decidno kaže da su odluke Ustavnog suda obavezujuće već je to predviđeno za nedorečene, propale, nedovršene zemlje”, rekao je Dodik.

Ukoliko takve aktivnosti budu rigorozne, Dodik je naglasio da će izazvati takvu reakciju u RS koja će dovesti do toga da ona neće ostati u BiH jer RS nisu potrebni takav sud i pravo koje niko ne poštuje.

On kaže da je očigledno da je Ustavni sud BiH inkvizicijski što se tiče RS i da hoće da problematizuje sve što je Ustavom i Dejtonskim sporazumom dato RS.

“To su spekulatni koji su ovdje došli, stranci i dva muslimana koji ne podnose RS”, rekao je Dodik, istakavši da su oni dio projekta da se omalovaži svaka nadležnost RS.

On je podsjetio da je RS ranije oduzet finsijski sistem, da je derogiran, a sada se dolazi do imovine.

Dodik je govorio i o visokom predstavniku Christianu Schmidtu, kazavši da njegova odluka nije objavljena u Službenom glasniku, da nije valjana i neće se primjenjivati.

“Ne može takav luzer kao on da zadire u ustavne nadležnosti”, istakao je Dodik i podsjetio da se nijedan visoki predstavnik nije usudio da zadire u ustavnu materiju, a da nelegalni to pokušava.

Dodik je pozvao na povratak ustavnim nadležnostima i dodao da će takve osobe, kad se formira nova vlast u RS poslije izbora, biti proglašavane personama non grate.

“Kako da prihvatite da dođe neki Nijemac ili sudija Njemica da to uradi? Ko su oni i zašto su ovdje već pet godina?”, upitao je Dodik.

Dodik je podsjetio da ništa ne bi postojalo od RS da se njena vlast u prethodnom periodu nije konstantno borila za interese RS, te da je potrebno kompletno jedinstvo i rukovodstvo koje se neće međusobno svađati već rješavati probleme.

“Samo jedinstven odnos institucija RS je neohodan jer nije svejedno kada Narodna skupština jednoglasno donese neke važne odluke”, rekao je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će institucije vlasti tako funkcionisati nakon izbora i pozvao narod da o tome dobro razmisli.

“Ako ovi izbori pokažu da je bila volja naroda da se različite, nepomirljive strukture uključe u sistem vlasti, to će dovesti do destabilizacije RS, a u destabilizaciji imamo mnoge aždaje koje samo čekaju da nas progutaju. Zato se jedinstvo mora obezbijediti”, upozorio je Dodik.

On je dodao da neke paraevropske strukture pokušavaju nametnuti kako će se proizvoditi i trgovati strujom i da traže da se ograniči rad termoelektrana, dok se u Njemačkoj aktiviraju.

Zbog toga, kako je rekao, RS mora da vodi računa o sebi i uzdati se samo u svoje snage i jedinstvo.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare