Politika

Dodik: Rekao sam Putinu da Althea može ostati, ali bez proširenja. Pozvao me na novi sastanak

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik govorio je o čemu je razgovarao u Sankt Peterburgu sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

“Ovo je za nas bio važan sastanak, prijateljski i pun razumijevanja o važnim temama, o Dejtonskom sporazumu, ulozi Rusije kao garanta Dejtonskog sporazuma i tzv. visokom predstavniku. Upoznao sam Putina da on pokušava donijeti odluke i upotrebljava Bonska ovlaštenja. Potvrđeno je i da zajedno gradimo gasovod i dvije gasne elektrane, kod Prijedora i Banje luke”, kazao je Dodik.

Rekao je i da je upoznato Putina o tome da su oktobru izbori, te da ga je ruski predsjednik pozvao da se sastanu ponovo u septembru. Zatim je naveo da je ruskog predsjednika informisao i o tome da se ljudima iz RS uvode sankcije, uključujući i njega.

“Rekao sam da postoji misija Althea, nismo imali primjedbi do njihovog šetanja na neprimjernim mjestima. Imajući u vidu druge mogućnosti koji neki ostrašćeni sa Zapada žele da ostvare, naš će prijedlog Rusima biti da u okviru Savjeta bejzbjednosti kada to dođe na dnevni red glasaju za misiju Althea, bez proširenja. Vidim da njemačka ima neke aspiracije.

Nama ne trebaju oni koji dolaze sa vojskom koja bi se bavila političkim modeliranjem BiH, a Nijemci to čine ozbiljno. Mi želimo da očuvamo ustavnu poziciju u BiH, svjesni da je ona ozbiljno dovedena u pitanju mešetarenjima faktora iz međunarodne zajednice.

Prema ocjenama analitičara iz SAD i Zapadne Evrope se tretira kao propala zemlja koja nema šansu da unutar svojih snaga i procesa osigura svoju samostalnost i da su stranci zadržavajući se predugo napravili od političkih elita od bih napravili potpuno nesposobne. BiH će ostati, ako ostane, zemlja dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Mi ništa ne uzimamo od bih što ne pripada nama”, kazao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare