Politika

Dodik: RS neće dizati oružanu, već političku pobunu

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Republika Srpska neće dizati nikakvu oružanu, već političku pobunu, nakon odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Incka da nametne zakon o “kažnjavanju negiranja genocida”.

Dodik je rekao da Srpska treba na pravi način da odredi dalje kretanje, te dodao da će predložiti Narodnoj skupštini Republike Srpske da odbije sva nametanja koja su se ikada desila od visokog predstavnika, da se povuče iz sporazuma o vojsci i o Oružanim snagama BiH.

“Mi smo samo na dva sporazum dali saglasnost, a to je vojska i oružane snage. Ostalo je sve nametnuto. Svemu što je nametnuto, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, zabraniti djelovanje na prostoru Republike Srpske i samo prihvatiti ono što tačno piše u Dejtonu”, izjavio je Dodik za TV Pink.

U Dejtonu, kako je precizirao, jasno piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

“Ako toga nema, onda nama ovakva BiH i ne treba, koja je puna nasilja međunarodnog faktora, puna mržnje Bošnjaka muslimana prema Srbima”, rekao je Dodik, koji je situaciju nakon Inckove odluke ocijenio kao konfuznom.

Dodik je ponovio da u Srebrenici “nije bio genocid i da o tome govore mnoge činjenice”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare