Vijesti

Dodik: RS neće poštovati odluku USK. Prebacivat ćemo im migrante

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da Republika Srpska neće poštovati odluku vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) o zabrani prijevoza migranata u ovaj kanton.

„Migranti koji prolaze kroz teritoriju Republike Srpske bit će dovezeni do krajnje tačke (na granicu sa USK) i tu će im biti rečeno da im je tamo put“, rekao je Dodik za Televiziju N1.

Odgovarajući na pitanje šta će biti sa migrantima nakon što je jučer Operativna grupa USK donijela odluku o zabrani prevoza migranata u taj kanton i unutar njega, te činjenice da u ovaj kanton sedmično ulazi oko 300 migranata iz Republike Srpske, Dodik je naglasio da je politika RS po pitanju migranata poznata.

„Evidentiranjem putem dojave građana policiji zna se gdje se oni nalaze i kojim rutama se kreću. Migranti se ne mogu slobodno kretati kroz teritoriju Republike Srpske i, usput, činiti eventualno krivična djela i vršiti pritisak na stanovništvo“, istakao je Dodik.

On je pojasnio da su poduzete određene mjere u okviru kojih se migranti iz Bijeljine prevoze na mjesto koje žele, a to je najčešće Unsko-sanski kanton.

Prema njegovim riječima, reagovanje stanovništva RS na ovakve mjere je odlično.

„Ja razumijem ljude u Unsko-sanskom kantonu, ali nećemo prestati sa praksom da migrante okupimo i prebacimo gdje žele izvan Republike Srpske, ali kod nas neće biti sabirnih centara“, poručio je Dodik.

On je postavio pitanje šta bi bilo da je Republika Srpska uvela zabranu da iz ovog kantona i FBiH ne može ući u RS.

„Pa, cijeli svijet bi se digao oko toga“, kazao je Dodik.

Operativna grupa Unsko-sanskog kantona zadužila je Upravu policije kantonalnog MUP-a da na ulazima na područje kantona postavi stalne punktove i spriječi dodatni priliv migranata.

U zaključcima donesenim juče s ciljem očuvanja sigurnosne i zdravstveno-epidemiološke situacije zbog prekomjernog priliva migranata na ovo područje, Operativna grupa je zabranila pružanje usluga smještaja migrantima, saopćeno je iz kantonalne Vlade.

Načelnik Sektora kriminalističke policije USK Snežana Galić rekla je da je u ovaj kanton iz Hrvatske prebačeno 2.000 migranata, a iz Republike Srpske sedmično 300, te da su policija i narod u ovom kantonu na izmaku snaga.

 

 Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare