Žestoka rasprava poslanici u NSRS polažu zakletvu iza njih zastava rs
Politika

Dodik sa svojim ‘Bošnjacima’ izveo manevar koji do sada nije viđen u RS

Milorad Dodik izveo je sa svojim odnosno SNSD-ovim Bošnjacima manevar koji do sada nije viđen. Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske prvi put otkad postoji izgubit će mehanizam pokretanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Potvrdio je to za BHT1 Mirsad Duratović, posalanik u NSRS i kandidat Pokreta za državu za potpredsjednika entitetskog Parlamenta.

Vijeće naroda RS ima ukupno četiri kluba, koji broje po osam delegata iz konstitutivnih naroda i četiri delegata iz reda ostalih, odnosno ukupno 28 delegata.

Da bi se pokrenulo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa neophodna je dvotrećinska većina u Klubu. A nju Bošnjaci gube zbog tri SNSD-ova delegata bošnjačke nacionalnosti. Nezvanično, to su Denis Šulić, Alen Šeranić, i Nina Bukejlović. Taj manevar omogućio je Dodiku da ovlada i Klubom Bošnjaka u RS.

Duratović procjenjuje da SNSD od Pokreta za državu očekuje podršku za četvrtog delegata u Domu naroda BiH, ali da, kako je rekao, oni neće dozvoliti blokadu države.

Sve bi moglo biti jasnije nakon današnjih konsultacija u Palati predsjednika RS u Banjoj Luci.

Inače, danas je objavljeno da je SNSD postigao dogovor sa PzD o izboru delegata u Dom naroda BiH. Prema tom dogvoru, Dodik će dobiti četvrtog delegata, a PzD potpredsjednika NSRS i jednog ministra.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
1 Comment
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Tuljumba republjik
Tuljumba republjik
6 mjeseci

komšizacija rs, samo čojk prepiso model iz fbih