Vijesti

Dodik se u Beogradu žalio Vučiću zbog “napada na RS”. Usvojili nekoliko zaključaka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik jutros se u Beogradu sastao s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Dodik se na sastanaku žalio Vučiću na “napada na RS”. O tome je predsjednik Srbije javnost obavijestio preko svog zvaničnog instagram profila.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

“Prijateljski razgovor u teškim i izazovnim vremenima. Srpski narod umeće da izdrži sve pritiske, napade i političke hajke, nikoga ne diramo, samo hoćemo da nam niko ne brani da budemo svoji na svome”, naveo je Vučić.

Dodik je u Beogradu otišao pred posjetu ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova.

Kabinet Vučića poslao je i saopćenje u kojem se navodi da je “Vučić saslušao predsedavajućeg Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika”.

Vučić ga je, prema saopćenju, zamolio da u danima i nedeljama koje slijede upotpuni svoje zahtjeve koje predsjednik Srbije smatra legitimnim.

Odnose Srbije prema BiH i RS Vučić definisao kroz nekoliko zaključaka koje prenosimo u cjelosti:

1. Predsjednik Vučić je zaključio da Republika Srbija smatra da odnosi Srbije i Bosne i Hercegovine mogu i moraju da budu unaprijeđeni, prije svega kroz značajnije ekonomske integracije, povezivanje ljudi i pogled koji je uperen u budućnost, a ne u prošlost.

2. Predsjednik Vučić je u svom odgovoru predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku, istakao da Srbija neće ni na koji način zatvarati granicu za ljude iz Republike Srpske, bez obzira na epidemiološku situaciju u Republici Srbiji i Republici Srpskoj.

3. Predsjednik Vučić je naglasio da je Srbija pomogla značajnim finansijskim sredstvima Republici Srpskoj – posljednji put u iznosu od 20 miliona eura (40 miliona konvertibilnih maraka), te da će nastaviti da pruža svaku vrstu ekonomske i finansijske podrške našem narodu u Republici Srpskoj;

4. Republika Srbija smatra da je Dejtonski sporazum moguće promijeniti samo uz saglasnost sva tri konstitutivna naroda i dva entiteta, uz činjenicu da Republika Srbija poštuje teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine i ni na koji način ga nije i neće narušavati, ali zahtjeva da se prekine sa prijetnjama ukidanjem i nestankom Republike Srpske, jer je Republika Srpska ustavna kategorija Bosne i Hercegovine, proizašla iz dogovora o miru tri konstitutivna naroda i potvrđena u Dejtonu.

Predsjednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarali su i dogovorili konkretne akcije po pitanju izgradnje kompleksa Jasenovac – Donja Gradina na teritoriji Republike Srpske.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare