Politika

Dodik siguran u svoju pobjedu na izborima: Neću se povinovati pravilima stranih sila

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istaknuo je da nastoji da ostane navodno dosljedan politici koju vodi. Kako kaže to podrazumijeva poštivanje Dejtonskog sporazuma, a ne da se povinuje očekivanjima stranih sila, uglavnom zapadnih, koje su kako on navodi znatno devalvirale pojmove vladavine prava i demokratije.

"Više volim podršku naroda, nego zapadnih birokrata koji nam nameću svoja pravila. Prihvaćen sam kao jedan od rijetkih političara koji su podržavali Dejtonski sporazum i na tome sam gradio svoju karijeru. Vjerovao sam da, kada se rat završi i potpiše Dejtonski sporazum, možemo ispuniti svoje obaveze, da će BiH postati ustavna država, a ne navođena raketa ispaljena iz Vašingtona, Pariza, Londona ili Brisela", rekao je Dodik u intervjuu za francuski "Mond diplomatik".

Dodik je istakao da uvijek brani slovo Dejtonskog sporazuma, a ne njegov "duh" koji nameću visoki predstavnici, koje bezuslvno podržavaju vlade Pariza, Londona i Vašingtona.

On je podsjetio da BiH čine dva entiteta i tri konstitutivna naroda, a da visoki predstavnici čine sve da se to ukine i izgrade BiH bez entiteta.

"Kada se usprotivite ovoj centralizovanoj volji, vi ste predstavljani kao remetilački faktor. Problem demokratiji u BiH dolazi sa Zapada, koji traži odanost, a ne političke partnere. Ako ste u skladu sa njihovim očekivanjima, onda ste u redu. Poslušna elita u BiH koja zavisi i živi po naredbama koje dolaze sa strane ne želi da preuzme svoje obaveze i zato BiH ne funkcioniše", istakao je Dodik.

On je dodao da se zapadni ambasadori u BiH sastaju petkom i odlučuju šta izabrani politički predstavnici treba da rade.

"Uveli su poseban oblik vladavine, ambasadokratiju - svakog petka popodne čekamo šta je dobro za nas, a nas niko ne pita šta je dobro za nas. Ovakva situacija postoji dugi niz godina i ništa se nije promijenilo", rekao je Dodik.

On je ukazao da je BiH nepovratno podijeljeno društvo i nikakva hemija to ne može da promijeni. "Mi u Republici Srpskoj smo BiH uvijek prihvatali kao obavezu, ali smo je prihvatali. S druge strane, ne možemo prihvatiti BiH koja funkcioniše suprotno Ustavu", poručio je Dodik.

Na pitanje kako vidi Republiku Srpsku u budućnosti, Dodik je rekao da bi ona mogla ostati u BiH onako kako je zamišljeno u Dejtonu, po Ustavu, ali ne u BiH kakvu je zamislio Zapad, dodavši da ni Srbi ni Hrvati neće pristati da žive u takvoj BiH.

On je rekao da se trudi da bude racionalan, ali ne može da prihvati da neko sa strane nameće pravila u BiH i komplikuje odnose.

Dodik je i ovom intervju iskoristio priliku da istakne svoje zamisli da će pobijediti na narednim izborima u BiH, te da će mu u tome kako on navodi pomoći i "nepravedan" odnos evropskih zemalja.