Politika

Dodik kazao ko će biti delegati u Domu naroda PSBiH

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, nakon sastanka sa predstavnicima stranaka koalicionih partnera izjavio je da će SNSD imati četiri delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Odgovarajući na pitanja novinara Dodik je potvrdio da će to biti Nikola Špirić, Sredoje Nović, Radovan Kovačević i Snježana Novaković-Bursać.

Zajednički prijedlog

“Postigli smo saglasnost ova struktura ojačana sa jednim još brojem ljudi koji će glasati za kandidate za Dom naroda. Naš je pristup da idemo sa podrškom za četiri delegata iz SNSD-a. Mi možemo sada reći da imamo matematiku i politiku koja će to obezbijediti. Tako da ćemo kada dođe vrijeme za izbore delegata u Dom naroda. Gdje se bira pet, mi imati zajednički prijedlog za četiri koji će doći iz SNSD-a”, kazao je Dodik.

Rekao je i da će Željka Cvijanović, koja je izabrana za članicu Predsjedništva Bosne i Hercegovine prije preuzimanja dužnosti zakazanog za 16. novembar, dan ranije u Narodnoj skupštini RS-a položiti zakletvu.

Dodao je da će on preuzeti funkciju predsjednika RS-a u utorak. Te da će već sutradan pozvati stranke na razgovore.

Prema riječima Dodika konstituirajuća sjednica Narodne skupštine RS-a biće održana u utorak. Vodit će je najstariji poslanik koji je u novom sazivu iz SNSD-a.

Dodik je rekao da će predsjednik Narodne skupštine RS-a biti izabran iz stranke Ujedinjena Srpska, a da se radi o Nenadu Stevandiću.

Detaljni razgovor

“Po Ustavu, odnosno Poslovniku treba da damo najvećoj političkoj partiji iz opozicije potpredsjedničko mjesto. Oni će to odrediti. Tri ostala potpredsjednička mjesta idu: potpredsjedničko mjesto za Bošnjaka SNSD-u, Hrvata SNSD-u, a Socijalistička partija daje Srbina. Generalni sekretar dolazi iz DEMOS-a, zamjenik generalnog sekretara iz NDP-a”, rekao je Dodik.

Dodao je da su razgovarali i o principima popune Vlade RS-a koja ima 16 ministarstava i da je dogovoreno 99 posto svega. Ali da će se o tome detaljnije razgovarati te da nije korektno da trenutni dogovor iznose u javnost.

Ponovio je da će njegov izbor za mandatara biti Radovan Višković, koji je i aktuelni premijer RS.

Istakao je da su govorili i o Vijeću naroda RS te da su dogovorili strukturu koja je već poznata.

“Trudićemo se da obezbijedimo predstavnike i izbor rukovodstva kako odgovara koaliciji”, rekao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare