Politika

Dodik: Sve ono što je Alkalaj govorio o Schmidtu je istina, ali trebao je reći još nešto

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik večeras se osvrnuo na govor ambasadora BiH pri UN-u Svena Alkalaja pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija. Dodik smatra da je sve ono što je Alkalaj govorio o Schmidtu istina.

“U onome što je Sven Alkalaj na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a govorio o Christianu Schmidtu ima dosta istine. Odnosno istina je sve ono što je rekao o Schmidtu. Ali trebao je da kaže da je to radio i ranijih godina. A ne samo u ovom slučaju koji dotiče ‘muslimane'”, rekao je Dodik.

Dodik se osvrnuo i na izjave američke ambasade, odnosno izjave ambasadora Michael Murphyja.

“Onda je američki ambasador rekao da to nije državna politka BiH. Nije američki ambasador taj koji utvrđuje državnu politku BiH. To govori kako oni doživljavaju BiH”, rekao je Dodik.

Zanimljivo da je Dodik ovako reagovao kada je poznato da je upravo on uputio pismo Haroldu Agyemanu, predsjedavajućem Vijeća sigurnosti UN. U tom pismu Dodik obavještava Agyemana da Sven Alkalaj nije ovlašten da iznosi izjave u ime BiH.

“Stoga vas obavještavam da usljed unutrašnjih pravila i procedura, kojima su predviđene dužnosti i obaveze kolektivnog Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nijedan predstavnik iz Bosne i Hercegovine trenutno nije ovlašten da iznosi izjave ispred bilo kojeg međunarodnog tijela ili foruma uime Bosne i Hercegovine, uključujući spomenuti sastanak”, poručio je Dodik u pismu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare