Vijesti

Dodik traži da Centralna banka oslobodi pare. Raport istražuje šta se krije iza toga i je li to moguće

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, opet je danas govorio o Centralnoj banci BiH. On je, govoreći o mogućim ekonomskim posljedicama, kazao da će na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH tražiti da Centralna banka “oslobodi” 2,5 milijardi KM.

Dodik je rekao da su održali sastanak i sa predstavnicima bankarskog sektora u RS na kojem se razgovaralo o tome kako oni mogu pomoći u očuvanju stabilnosti privrede, a da se ne ugrozi bankarski sektor u smislu likvidnosti.

Potom je rekao da ima prijedlog.

“Danas ćemo u Predsjedništvu BiH imati sastanak da sa stanovišta nadležnosti koje Predsjedništvo ima reagiramo i da damo neke odgovore. Prema Ustavu, nadležnost za rad Centralne banke ima Predsjedništvo. Ja ću predložiti da se ukine negativna stopa na sredstva iznad obavezne rezerve, da se sredstva obavezne rezerve smanji za pola, da bude pet posto. Time bi se oslobodilo oko dvije i po milijarde dodatnih likvidnih sredstava u BiH i to bi bitno utjecalo na likvidnost i samih banaka i mogućnost da prate preduzeća i javni sektor u tom pogledu. To će biti predočeno danas i vjerujem da će druga dva člana Predsjedništva BiH prihvatiti jer je to u interesu i banaka u FBiH”, rekao je Dodik.

Nije ovo prvi put da Dodik govori o Centralnoj banci i cifri od 2,5 milijardi KM koje bi ona mogla osloboditi.

Dženan Đonlagić, zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta BiH i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu za Raport je kazao da Centralna banka BiH po zakonu ne može igrati “ulogu posljednjeg utočišta” niti finansirati budžete ili privredne subjekte.

“Postoji opcija smanjenja obavezne rezerve, ali to donosi Upravo vijeće Centralne banke BiH. Predsjedništvo nije za to nadležno. Ono imenuje članove Upravnog vijeća koje onda zajedno s guvernerom donosi tu odluku. Ali, mislim da nema potreba za takvim potezom, jer je bankarski sektor likvidan”, rekao je Đonlagić.

Drugačije bi bilo, kaže on, da imamo problem u sistemu.

“Naš bankarski sektor je likvidan i ima dovoljnu količinu novca. Da ne postoji mogla bi se snižavati kako bi bankama ostalo, jer to je svakako njihov novac”, rekao je Đonlagić.

On dalje pojašnjava da država ne može koristiti novčana sredstva Centralne banke.

“CB BiH ne može direktno finansirati državu niti privredni sektor. To jednostavno ne može. Ukoliko se govori o sredstvima obavezne rezerve to donosi Upravno vijeće nakon analize bankarskog sektora, ako nije likvidan”, rekao je Đonlagić.

Posebno naglašava rečenicu Dodika u kojoj govori o negativnim kamatnim stopama.

“To je još jedan dokaz zašto takva odluka ne treba biti usvojena. Negativna kamatna stopa uvedena je komercijalnim bankama koje drže više novca nego je predviđeno obaveznim rezervama. Dakle, Centralna banka BiH već destimulira banke da drže tu novac i faktički ih tjera da ga preusmjeravaju u privredu BiH, ali one to ne rade”, pojašnjava Đonlagić.

Na kraju dodaje kako je Dodik ili promašio temu ili namjerno želi poljuljati instituciju koja je ključ monetarne stabilnosti BiH.

“Centralna banka BiH je najsvjetliji primjer institucije, najuspješniji”.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare