Politika

Dodik u NSRS: Uvlače nas u priznavanje Kosova

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, na početku današnje posebne sjednice NSRS u Banjoj Luci, kazao je da bi potpisivanje sporazuma između BiH i Velike Britanije o partnerstvu, trgovini i saradnji bilo veoma štetno po interese RS.

Prema njegovom obrazloženju, sporazum bi značio “neprijateljski posao prema RS”, između ostalog bi dozvolio uvoz roba bez poreza i carina, a bez mogućnosti pariteta, što bi štetilo domaćoj poljoprivrednoj proizvodnji u RS.

Uz taj i više drugih razloga protiv potpisivanja sporazuma, Dodik navodi također da je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown donio više odluka štetnih po RS i da današnja britanska vlast “podržava Ashdownov posao”.

"Pokušava se džemper koji se zove Bosna i Hercegovina, s dva entiteta i tri konstitutivna naroda, ponovo rasparati u dijelu koji se zove RS", rekao je Dodik pozivajući članove Skupštine da podrže njegov veto na odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesenu 8. juna bez konsenzusa, uz njegovo protivljenje.

Dodik je govorio i o tome da treba obratiti pažnju na jezike kojima se zaključuje ovaj sporazum.

“Navedeno je da je to samo bosanski jezik i to je jedan od razloga zašto sam smatrao da trebam pokrenuti vitalni interes. U sporazumu je navedena i RS bez upućivanja na Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a o statusu Kosova. Ostala dva člana Predsjedništva BiH nisu htjela o tome razgovarati tako da je i ovo bilo neprihvatljivo i na neki način uvlačenje našeg priznanja Kosova i smatrao sam da ne trebam oklijevati da pokrenem vitalni interes”, poručio je Dodik.

Današnja posebna sjednica NSRS sazvana je na Dodikov zahtjev upravo zbog te odluke Predsjedništva BiH, koja nalaže pokretanje postupka pregovora između Bosne i Hercegovine i Velike Britanije radi zaključivanja sporazuma o partnerstvu, trgovini i saradnji.

Proglašavajući je veoma štetnom po vitalne interese RS, jednog od bh. entiteta, Dodik je ubrzo po donošenju te odluke zatražio i izjašnjavanje entitetske skupštine čija sjednica se održava danas. U dosadašnjem dijelu, Dodikovi politički istomišljenici su potvrdili njegove razloge protiv sporazuma, dok je Senad Bratić, uime Koalicije "Zajedno za BiH" izjavio da neće podržati Dodikov zahtjev jer ne želi saučestvovati u blokiranju trgovinskih odnosa s drugim međunarodnim subjektima.

DNS se također izjasnio da neće podržati predloženi Dodikov veto.

Prema obrazloženju pojedinaca iz opozicije, Dodikov zahtjev u ovom slučaju je licemjeran budući da su pregovarači na nedavnom sastanku u Briselu pristali na više stvari štetnih za RS.

Milorad Dodik je od aprila pod sankcijama Velike Britanije zbog pokušaja narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti države Bosne i Hercegovine, kako je tada obrazloženo iz britanske ambasade u BiH.