Politika

Dodik uoči sastanka s Michelom: Ne znam šta se tu hoće, ali idemo po sistemu ‘ako prođe, prođe’

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik dao je izjavu za RTRS uoči sastanka u Briselu sa predsjednikom Evropskog vijeća Chalersom Michelom.

“Ne znam još uvijek format, niti šta se tu hoće. Po onom našem sistemu ako nešto prođe, proći će, ako neće, neće. Danas su iskoristiti ovaj let do Brisela da utvrdimo zajedničke stavove sa strankama koalicije”, rekao je Dodik.

Istakao je da je Michel nedavno bio u Sarajevo i da je on s njim razgovarao sam.

“Reći ćemo da mi nismo u NATO integracijama.

Na sastanku sa predsjednikom Evropskog savjeta reći ćemo da apsolutno nismo spremni da prihvatimo bilo kakvu kvalifikaciju sukoba u Ukrajini. Reći ćemo da je to tragičan sukob koji treba da završi što prije i da smo mi za mir. Reći ćemo i da smo mi mala zemlja koja nema nikakvog potencijala za doprinos bilo kakvim idejama iz Evrope, ali svakako bi imala ogromnu štetu imajući u vidu našu veliku zavisnost vezano za energente, prije svega naftu, pa i gas i da su nas u tom pogledu dobri odnosi sa Rusijom opredijelili da zajedno formulišemo taj stav Narodne skupštine RS i mi ne bi mogli ići preko toga”, naglasio je Dodik.

Kaže da će jasno te stavove iznijeti, a potom je govorio vezano za ulazak BIH u EU.

“To nije sporno. Potvrditi evropski put. Vidjet ćemo šta je njihova ideja. Njihovo ponašanje je do sada bilo da kažnjavaju i obustavljaju neke projekte, i to je bilo kontraproduktivno.

Što se dekleracije tiče, ne znam, pojavilo se deset papira. Treba uvažiti činjenicu da je Evropa zainteresirana, jučer smo čuli da Austrijanci kažu da ne mogu razgovarati o Ukrajini dok Balkan ne uđe u EU”, rekao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare