Politika

Dodik: Za Bošnjake bi najbolje bilo da su posebna država, neka se uvežu konfederalno s Turskom

Milorad Dodik, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SNSD ponovo je iznio niz skandaloznih stavova koje se tiču BiH.

Dodik smatra kako je BiH neodrživa.

“Za njih bi najbolje bilo da su oni posebna država, pa nek se zove i Bosna, a da mogu da je kontrolišu, pa čak i neka se uvežu konfederalno sa državama kojima žele, Turskom, ili već s kim im je stalo”, rekao je Dodik za RTRS.

Član Predsjedništva BiH kaže kako prisustvuje sjednicama Predsjedništva BiH, ali glasa protiv.

“Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić je na dnevni red stavio svašta, pa i ugovor s Islamskom zajednicom. Predviđeno je da u nekoliko tačaka prisustvuje i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković. Ustat ću od stola i sjesti sa strane dok ona referiše. Nema potrebe da sjedim za istim stolom. Kad dođe glasanje, glasat ću protiv, šta god rekla. Oni kažu blokada, nije blokada, ja sam na sjednici, a što neću da glasam kako njih dvojica to misle, to nije blokada, već tako Predsjedništvo BiH treba da funkcioniše”, rekao je Dodik.

PROČITAJTE  Postupkom Milorada Dodika svi su zgroženi: Meni je vas žao. U RS korupcija hara, koruptivnim kisikom ubija ljude

Dodik kaže da u Ustavu BiH nije predviđena vojska BiH, nego da eniteti imaju oružane i policijske snage.

“Bitno je da nikada nismo dozvolili da bude promijenjen Ustav BiH, iako je je nekoliko puta pokušano. Imam odgovornost za RS i zato ne podliježem željama stranaca i sada je došlo vrijeme kada ne smijemo više dopustiti da Ustavni sud BiH odlučuje o našim nadležnostima i pravima, jer može odlučiti i da vode pripadaju BiH”, kaže Dodik.

On smatra da se želi srušiti sve što asocira na Republiku Srpsku.

“Sankcija Republici Srpskoj neće biti, a nekih unilateralnih problema može biti. Međutim, mislim da smo se za to pripremili i ovo nije nikakav put grlom u jagode. Poštujem Dejtonski mirovni sporazum, ustave Srpske i BiH i sigurno je da iza mene stoji srpski narod”, rekao je Dodik.

PROČITAJTE  Dodik dolazi na sjednicu Predsjedništva ali nastavlja bojkot: Nemam problem da odem

Lider SNSD kaže kako je urušen ustavni poredak BiH, a najodgovorniji za to su međunarodna zajednica i Ustavni sud BiH.

“Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste sporan”, poručio je Dodik.

“U Ustavu je jasno rečeno da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Takva stvar je i sa šumama RS. Šume, poljoprivredna zemljišta, teritorija pripadaju srpskom narodu i onima koji ovdje žive”, rekao je Dodik.Povezani postovi: