Politika

Dodik zatražio posebnu sjednicu Narodne skupštine RS, želi poništiti odluke Predsjedništva BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poslao je zahtjev za održavanje posebne sjednice Narodne skupštine Republike Srpske, na čijem dnevnom redu će se naći pet tačaka, saznaje Srpskainfo.

U pitanju su odluke usvojene bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH 31. marta ove godine, koje Dodik smatra štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

Poslanici će se izjansiti o Izjavi o proglašenju odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju između CIK BiH i Misije OSCE u BiH.

Druga tačka je Izjava o proglašenju Odluke o odobravanju zaključivanja Memoranduma o razumijevanju u vezi sa saradnjom na području izbora između CIK BiH i Državne izborne kancelarije Mađarske.

Također, Dodik traži da poslanici podrže njegov veto i na Odluku o odobravanju zaključivanja Sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju kompjuterske i informacione pismenosti ICILS 2023, zatim na Odluku o odobravanju Sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju o učenju i podučavanju TALIS 2024. te na Odluku o zaključivanju Sporazuma o učešću BiH u međunarodnom istraživanju trendova u znanju matematike i prirodnih nauka TIMSS 2023.

Prema Ustavu BiH, ako Narodna skupština RS dvotrećinskom većinom podrži Dodikov glas protiv u Predsjedništvu BiH, to se smatra Dodikovim vetom, te se usvojene odluke Predsjedništva BiH smatraju ništavnim.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare