Politika

Dodik želi da BiH bude neutralna po pitanju Ukrajine, najavljuje veliku krizu i traži 400 miliona eura od Centralne banke

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, održao je press-konferenciju na kojoj je pričao u krizi u Ukrajini odnosno o potezima Rusije koja otima dijelove teritorije svog susjeda.

On je kazao da se dobrim pokazala politika kojom se insistiralo da BiH ne bude članica NATO-a jer bi to značilo da ukoliko dođe do sukoba u Ukrajini, BiH bi morala učestvovati u njemu.

“Da dođe do sukoba, bili bismo obavezni da učestvujemo, a to ne bi bilo dobro za bilo koga u BiH”, poručio je Dodik.

Član Predsjedništva BiH smatra da je najbolje da se konstituiše stav da BiH neće biti ta koja će se svrstavati na bilo koju stranu, niti da će bilo koga pratiti u stavovima.

“Pozicioniranje mojih kolega i javnosti u Federaciji BiH je poznato. Mi iz Republike Srpske i ja ne možemo da dozvolimo da se donese bilo koja odluka ili bilo koje tumačenje koje bi išlo na štetu ili pomrsilo naše odnose sa Rusijom”, poručio je Dodik.

Potom je kazao kako će od Centralne banke BiH zatražiti 400 miliona eura koje su ‘viška’.

“U Centralnoj banci postoji ozbiljna rezerva koja govori o tome da tamo ima 400 miliona eura više nego što imamo emisiju… To treba iskoristiti hitno da se formiraju robne rezerve”, rekao je Dodik.

On je istakao da je moguća velika ekonomska kriza i da zbog toga treba popuniti robne rezerve ne samo u RS nego i u FBiH.

Pored toga, naveo je da je CBBiH uvela negativne kamatne stope i za javne institucije, kao što je Vlade RS.

“To znači da kada imamo u budžetu više od 50 miliona mi moramo plaćati negativne kamete. To ćemo tražiti da se ukine”, rekao je Dodik.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare