Politika

Dodik zvanično nadmašio Grunfa: Bit će RS za deset godina nezavisna, ali ne treba mijenjati granice

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da ga sve više brine plejada novih političara u Republici Srpskoj koji olako prihvataju konformizam koji se nudi na neke ideje koje su unitarno centralističke u BiH, prenosi Srna.

Dodik je rekao da takvih ima u svim partijama, pa i u njegovoj, ali da linija odbrane mora da bude da se izgradi nova generacija političara da imaju čvrst stav i da imaju podršku naroda.

“RS će ostati koliko naši ljudi budu stajali iza jake političke koncepcije koja ide za tim da čuva Republiku Srpsku”, istakao je Dodik na tribini “Izvorni Dejton ili mirni razlaz” u Beogradu.

On smatra da je to opasna matrica, koja pravi problem situaciji i položaju Republike Srpske.

“Čuvao sam je 25 godina. Mislim da će se definitvno njen položaj riješiti u narednih 10 godina i ispravno je da postane nezavisna i da se kao takva udruži sa Srbijom u nekom dogovorenom obliku. Granice nije potrebno mijenjati, ima entitetska koja je međunarodno potvrđena i priznata”, rekao je Dodik.

On je dodao da, kada je riječ o Brčko distriktu, supervizija nema razloga da se održava do danas, ali da “tamo Amerikanci hoće da se pitaju”.

Dodik je rekao i kako vapi da dođe Christian Schmidt da ga pita “šta hoće”, te napomenuo da ga je već u telefonskom razgovoru pitao zašto mu na kraju karijere treba da se ovdje blamira.

“Oni nas ignorišu, a bave se nama”, rekao je Dodik i pomenuo Veliku Britaniju koja traži način da se pozicionira ovdje, iako više nije ni članica EU.

Britanci, smatra Dodik, ne čine ništa drugo već samo hoće da usložne situaciju u regionu i da se vraćaju, ali njih treba izbjeći.

Dodik je rekao da će srpska strana formirati pregovarački tim, obavještavati Federaciju BiH, pozivati na sastanke kako bi ostao trag da su Srbi htjeli da razgovaraju ali oni nisu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare