Politika

Dodikov savjetnik osuo paljbu po Konakoviću: ‘Ako ratni huškači krenu na RS, mi ćemo je odbraniti’

Savjetnik člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika Radovan Kovačević pozvao je međunarodnu zajednicu da reaguje i “da kaže da pojedinci prestanu sa ratnohuškačkim izjavama”, komentirajući sinoćnji istup na Face TV lidera stranke “Narod i pravda” Elmedina Konakovića koji je, između ostalog, zaprijetio da, kako je rekao “neće mirno posmatrati secesionističke težnje Milorada Dodika ako izvede vojsku i policiju na granicu sa FBiH”.

“Moram apsolutno da kažem da je politika SNSD-a, politika Republike Srpske u potpunosti za mirno rješenje. Mi konstantno ponavljamo to da ne planiramo da građane i narod RS vodimo u bilo kakvu avanturu. Ali, to ne znači da ne tražimo poštovanje za RS i za njen narod i građane. To, naravno, ne znači i da ukoliko nekome od tih ratnih huškača padne na pamet da na bilo koji način krene na RS da nećemo odbraniti i Republiku Srpsku, ali i sve naše građane i narod u RS. To je nešto na šta svi apsolutno mogu da računaju”, poručio je Kovačević na RTRS.

PROČITAJTE  Srpski i hrvatski analitičari: Dodik je prošlost, u pozadini ideje Vučića, Erdogana i Milanovića je Karađorđevo 2

Kovačević tvrdi da RS konstantno insistira na mirnim rješenjima za BiH.

“Republika Srpska traži da sjednemo za pregovarački sto i da dogovorimo rješenje s kojim će svi u BiH biti zadovoljni”, rekao je Kovačević.

Kovačević je naglasio da “polazna tačka u cijeloj toj priči mora da bude Dejtonski mirovni sporazum i to je minimum od kojeg mi možemo da počnemo da razgovaramo”.

“Ukoliko ne bude povratka na te pozicije na koje smo jedino pristali bez bilo kakvih nametanja, onda ćemo, naravno, mi morati tražiti druga rješenja. I druga rješenja će u potpunosti da budu mirna kad se pita Republika Srpska”, izjavio je Kovačević.

Kovačević je poručio da “Konaković mora da zna da su entitetske linije razgraničenja, da je sve ono što je na strani Republike Srpske teritorija Republike Srpske”.

PROČITAJTE  Dodik zabrinut za Vučića: Kriminalcima smeta jaka Srbija na čelu sa Vučićem. On im je smetnja

“Policija RS ima puno pravo da bude na bilo kojoj tački u RS, uključujući i onu koja se nalazi na entitetskoj liniji razgraničenja. Ukoliko, ne daj Bože, te njihove strategije i ti njihovi planovi budu išli u tom pravcu da se približavaju entitetskoj liniji, te entitetske linije sigurno neće prijeći tako lako. Mi ne planiramo nikada da idemo na bilo kakve tuđe teritorije već ćemo ostati na teritoriji RS i branićemo i nju i njene građane”, istakao je Kovačević.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare