Politika

Dodiku nije drago zbog promjene u OHR-u: To je blef!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da je ostavka visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka blef međunarodne zajednice učinjen da bi došao neko drugi.

“On je podnio ostavku u namjeri da se provuče Schmidt i naravno to je učinio jer ga u Sarajevu već smatraju ludom”, rekao je Dodik na tribini u Beogradu pod nazivom “Izvorni Dejton ili mirni razlaz u BiH” uključivši se u raspravu.

On je pojasnio da u međunarodnom pravu ne postoji priča o zamjeniku visokog predstavnika, već je to vještački napravljemo imajući u vidu atmosferu onoga šta je bilo u NSRS.

“Već jučer sam imao naznaku pa sam reagovao da ćemo prihvatiti samo onoga ko bude imenovan u skladu sa Aneksom 10, a to se podrazumijeva da se usaglase strane potpisnice tog aneksa, to su Republika Srpska, Srbija, Federacija BiH, Alijina BiH koje više nema i Hrvatska”, istakao je Dodik.

PROČITAJTE  Predstavnički dom PS BiH: Zbog neprisustva poslanika iz RS sve tačke idu na usaglašavanje

On je naglasio da je samo Carl Bildt imenovan na takav način, a svi drugi nemaju međunarodni legitimitet, već su imenovani tako što je Vijeće za implemetaciju mira to nešto usaglasilo i predao Vijeću sigurnost.

“Čak ni Christiana Schwarz Schilinga nije potvrdilo Vijeće sigurnost, a kaže se da usaglašen prijedlog utvrđuje Vijeće sigurnosti”, rekao je Dodik i dodao da će se vidjeti šta će biti na Vijeću sigurnosti i da RS ima neka uvjeravanja.

Prema njegovim riječima, to blefiranje ide dalje i ono što prvo urade, vjerovatno međunarodna zajednica da razbiju lokalni politički ambijent i opozaciju stave na svoju stranu.

“I opet će biti Dodik izmišlja zbog svog interesa, što nije tačno. Mi u kontinutitetu pokušavamo da vratimo RS na mjesto koje joj i pripada po Dejtonu, a to je da je strana”, rekao je Dodik.

PROČITAJTE  Počeo sastanak Dodika i Milanovića

On je istakao da je RS strana, ali da “oni hoće da naprave atmosferu u parlamentu BiH i promijene Ustav”.Povezani postovi: