Politika

Dogavaraju li se, a mole Boga da se ne dogovore? Kome odgovara da izbora 2022. godine ne bude

Od kada traju intenzivirani razgovori o izmjenama Izbornog zakona BiH postavlja se teza o upitnosti Općih izbora uopće.

Iz toga razloga česti su oni koji se nalaze u situaciji da pravdaju činjenicu da se Opći izbori moraju održati iduće godine, jer je to radovni ciklus.

To je jučer radio predsjednik Centralne izborne komisije Željko Bakalar, kazavrši da će izbora biti bez obzira na moguće bojkote i opstrukcije te da bi izostanak izbora bio ‘sumrak demokratije’.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić čak je bio začuđen upitom novinara o mogućnosti izostanka izbora.

“Otkud ta priča uopće? Bojkot? Pa imali smo bojkot izbora u Srbiji, kada opozicija nije htjela izaći na izbore, pa sad gledaju Narodnu skupštinu preko TV-a. Izbora će biti”, jasan je bio Nikšić.

No, otkud onda uopće priča da ih neće biti?

Ta teza se izvlači iz suptilnih, skrivenih i hinjavih poruka Dragana Čovića i njegovog HDZ-a.

No, rado i bez ustezanja je šire i dodaju notu paraniočnosti SDA-ovci, a ta ideja nije mrska ni Miloradu Dodiku i njegovom režimu u RS.

Ovaj trojac: Izetbegović – Čović – Dodik, glavna su okosnica pregovora o izmjenama Izbornog zakona na kojima insistiraju stranci odnosno međunarodna zajednica. I uprkos stalnim večerama, ručkovima i drugim prigodnim sjedeljkama dogovora nema. Niti se on nazire, pa čak ni oko tehničkih stvari kao što je osiguranje transparentnosti izbora. Čak šta više, situacija se dodatno komplicira pred svaki dolazak međunarodnih predstavnika, pa su u Izetbegović i Čović novom klinču svako malo.

Pat pozicija u kojoj se BiH sad nalazi i eventualno blokiranje izbora išlo bi u prilog samo SDA-u, SNSD-u i HDZ-u.
Zašto?

Jer čine vlast na svim nivoima. SDA i HDZ imaju Federalnu vladu već osmu godinu koja funkcionira kako funkcionira, SDA, HDZ i SNSD imaju i Vijeće ministara BiH, koje usvaja osnovene odluke.

Tu su naravno i kantoni u FBiH, dok u RS vlast čvrsto drži SNSD. Čvrsto, ali prema svim anketama, projekcijama i istraživanjima do 2022. godine.

Stranke opozicije u oba entiteta imaju snažan uzlet i za očekivat je potpunu promjenu političkog odnosa snaga.

Po staroj poslovici lideri se možda dogovaraju, a mole Boga da se ne dogovore i nimalo im nije mrska ideja godine bez izbora.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare