Šarena planeta

Dogodilo se na današnji dan: Japan prihvatio kapitulaciju za okončanje Drugog svjetskog rata

– 1900. Snage evropskih velesila, SAD-a i Japana zauzele Peking, čime je okončan Bokserski ustanak u Kini. Cilj ustanka je bio protjerivanje stranaca iz Kine i domaćih kršćana kao eksponenata stranih ugnjetača.

– 1920. U Beogradu potpisan ugovor o stvaranju Male Antante, vojnoodbrambenog saveza Čehoslovačke i Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca protiv restauracije Habsburgovaca i revizionističkih težnji Mađarske poslije Prvog svjetskog rata. Savezu je 19. augusta pristupila i Rumunija.

– 1934. U prvi nacistički koncentracioni logor Dachau, kod Munchena, dovedeni su prvi zatvorenici, protivnici režima Adolfa Hitlera. Kasnije je, u Drugom svjetskom ratu u tom logoru ubijeno 70.000 zatočenika iz okupirane Europe.

– 1941. Britanski premijer Winston Churchill i predsjednik SAD-a Franklin Roosevelt potpisali Atlantsku povelju, kojom su se založili za pravo svakog naroda da izabere vlast u svojoj zemlji i da se izjašnjava o teritorijalnim promjenama. Ta povelja kasnije je uključena u Povelju UN-a.

– 1945. Japan prihvatio savezničke zahtjeve za bezuvjetnu kapitulaciju, čime je okončan Drugi svjetski rat. Kapitulacija je potpisana 2. septembra na američkom bojnom brodu Misuri u Tokijskom zalivu.

PROČITAJTE  EU poziva zemlje da počnu ukidati ograničenja na putovanja za Japance

– 1947. Rođen Enes Duraković, bh. književni historičar, esejist, književni kritičar i antologičar.

– 1947. Formirana država Pakistan, nastala po završetku britanske vladavine u regiji i podjele azijskog potkontinenta na islamski Pakistan i Indiju naseljenu pretežno Hindusima. Pakistan je bio podijeljen na dva dijela, Zapadni i Istočni, koji je kasnije postao nezavisna država Bangladeš.

– 1949. U zapadnoj Njemačkoj održani prvi izbori poslije Drugog svjetskog rata. Konrad Adenauer je postao prvi kancelar zapadne Njemačke.

– 1956. Umro Bertolt Brecht, njemački pisac, jedan od najvećih dramskih autora i teoretičara kazališta 20. stoljeća. Po povratku u Njemačku 1949., koju je napustio 1933. kada su nacisti došli na vlast, osnovao je u istočnom Berlinu čuveno kazalište Berlinski ansambl.

– 1969. Vlada Velike Britanije odobrila ulazak britanskih trupa u Sjevernu Irsku da bi spriječila eskalaciju sukoba između katolika i protestanata.

– 1980. Počeo štrajk radnika u poljskom brodogradilištu u Gdanjsku. Radnički protesti ubrzo su se proširili na cijelu zemlju i doveli do velikog društvenog preokreta u Poljskoj, a značajno su utjecali i na promjene u ostalim komunističkim zemljama istočne Evrope.

PROČITAJTE  Na današnji dan su se Hitler i Eva Braun ubili

– 1988. Umro Enzo Anselmo Ferrari, italijanski konstruktor sportskih automobila. Osnivač je automobilske kompanije Ferrari, a 1929. osnovao je vlastitu automobilsku ekipu Scuderia Ferrari, koja je danas jedna od najuspješnijih u Formuli 1.

– 2000. Vijeće sigurnosti UN-a donijelo rezoluciju o formiranju posebnog suda za zločine počinjene tokom građanskog rata u Sijera Leoneu.

– 2004. Umro Česlav Miloš, poljski pisac i nobelovac, koji je skoro 30 godina proveo u egzilu. Zbirka eseja o totalitarizmu “Zarobljeni um” donijela mu je svjetsku slavu i priznanje.

– 2005. Na sjeveru Atine srušio se avion Helios Airlines. U nesreći poginula 121 osoba.

– 2010. Umro Herman Leonard, jedan od najvećih fotografa jazz-scene sredinom dvadesetog stoljeća. Slavu je stekao crno-bijelim fotografijama jazz-velikana poput Billie Holiday, Dukea Ellingtona, Louisa Armstronga i Franka Sinatre.

– 2017. Najmanje 18 osoba je ubijeno, a osam ranjeno u oružanom napadu terorista u restoranu u centru Ouagadouga, glavnog grada afričke države Burkina Faso. Policija je ubila trojicu napadača.Povezani postovi: