Zdravlje

Dok broj zaraženih raste, sve je više suludih teorija zavjere o koroni. Ne nasjedajte na njih

U vrijeme kada broj zaraženih rapidno raste, ne samo u BiH nego u svim država, nakon što je ukinut veliki broj restriktivnih mjera, pojavile su se i nove teorije zavjere o koronavirusu.

Raport je već pisao da veliki broj građana novi virus ne shvata ozbiljno, a komentari na društvenim mrežama idu od negacije da uopće postoji do toga da se radi o izmišljotini raznih centara moći kako bi ovladali običnim pukom.

U posljednje vrijeme pojavila se i teorija da se porodicama preminulih plaća 1.000 KM kako bi rekli da im je taj član porodice umro od korone.

Komentari ispod objava o koronavirusu
Komentari ispod objava o koronavirusu
Komentari ispod objava na koronavirus

U cijeloj BiH danas je registrirano nova 93 slučaja zaraze, a komentari čitatelja ispod člana uglavnom se svodi na to da je to sve čista laž.

Takvom razmišljanju doprinijelo je i loše kumuniciranje kriznih štabova, kao i odluke koje su donošenje. Često kontradikorne i nejasne, a posebnu notu dale su sumnjive nabavke medicinske opreme.

S tim da određenu odgovornost u tome da građani više nemaju povjerenja u institucije i krizne štabove, ne slaže se Goran Čerkez, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Federacije BiH.

Čerkez: Negiranje virusa je opasno za opće zdravlje

"Ma dajte molim vas. Sve naše odluke su bile jasne i sve se radilo kako treba. Smiješno je reći da krizni štab ima ikakvu odgovornost u tome", kaže Čerkez za Raport.

"Takva razmišljanja nas vode ka ugrožavanju općeg zdravlja. Mi svi trebamo biti korektiv, ne samo uposlenici u zdravstvu, nego svi građani. Svi moramo upozoravati one koji ne poštuju pravila".

On ističe da je stanje s virusom Covid-19 opasno i nakon preležanog perioda, odnosno izliječenja.

"Nije to samo pitanje zaraze, već i zdravlja nakon toga. Virus i nakon izliječenja ostavlja posljedice po zdravlje, to je sada jasno".

Naučnik, genetičar i zastupnik u Skupštini KS, Damir Marjanović ističe da živimo u društvu koje je takvo da je lako gnerirati teoriju zavjere, ali da je građani moraju provjeravati sve činjenice i izvorne informacije.

Marjanović: Negirati virus, znači negirati nauku

"Imate svjetske institucije, kao što je WHO koje imaju svoje stranice i na njima možete vidjeti sve vezano za virus. Postoje brojni naučni časopisi koji objavljuju najnovine informacije. Negirati da postoji virus, kao da negirate da nauku cijelu. Ne morate vjerovati političarima, jer ne bi bilo prvi put da oni nešto iskoriste, ali nauci i naučnicima se mora vjerovati. Mediji također igraju ključnu ulogu u tome svemu", kaže Marjanović.

On dodaje kako nauka jeste mijenjala određene stavove o Covidu-19, ali s razlogom.

"To je novi virus, novi fenomen koji nam se pojavio prije 6 ili 7 mjeseci, a da bi nešto istražili i naučili potrebno vam je godina ili više. Dakle, nauka jeste mijenjala određene stavove i mišljenja ali na osnovu novih istraživanja", zaključio je Marjanović za Raport.