Politika

Dok je sezona u Hrvatskoj gotova, u Neumu su hoteli otvoreni. U čemu je tajna uspjeha?

Za razliku od dalmatinske obale, gdje je istekom augusta  završila i ovogodišnja “korona“ turistička sezona, u Neumu, jedinom BiH gradiću na moru, i dalje ima turista. Istina, plaže nisu pune kao u špici sezone, ali neumski iznajmljivači, hotelijeri i ugostitelji zadovoljno trljaju ruke, jer su neumske plaže ovog ljeta bile otkriće za brojne goste uglavnom iz BiH i Srbije, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon što je Hrvatska zatvorila granice za državljane trećih zemalja, među kojima su i građani BIH i Srbije, svi putovi vodili su prema Neumu. Istina, izostali su gosti iz Češke, Slovačke i Poljske, ali se sve na kraju kompenziralo domaćih gostima pa je na tamošnjim plažama vrvilo kao u mravinjaku.

Neum je tokom pandemije koronavirusa doživio nagli procvat, gotovo preko noći postao je turistička meka u kojoj se tražilo mjesto više, kako u hotelskom, tako i privatnom smještaju.

Većina gostiju, koja se odmarala na neumskim plažama do ove godine nisu znali ni gdje se nalazi Neum. Ali korona kriza je učinila svoje, u slučaju Neuma u pozitivnom smisli pa tamošnji turistički djelatnici očekuju uspješan i deveti mjesec u kojem kapacitete popunjavaju gosti iz BiH i Srbije.

Korona je neumskom turizmu učinila veliku uslugu, a ključnu ulogu je odigrala Republika Hrvatska zatvaranjem svojih granica. Zanimljivo da u Neum po prvi put nakon rata stižu gosti iz Srbije, koji nisu mogli ići na ljetovanje u Grčku. Stoga su Grčke plaže zamijenili onim neumskim. Tamošnji ugostitelji se nadaju da će se turisti iz Srbije vratiti i dogodine. Neki su već i napravili rezervacije za iduću sezonu.

Imajući na umu sve probleme koje je pandemija koronavirusa prouzročila većim turističkim odredištima, turistički radnici u jedinom BIH gradu na moru itekako mogu biti zadovoljni. Hoteli će biti otvoreni do kraja septembra, a u slučaju povoljnije epidemiološke slike mogli bi se otvoriti i za novogodišnje blagdane.

Neumski turistički radnici ističu da je predsezona bila loša, pa se turistički “bum“ tokom jula i augusta morao kompenzirati lošim majem i junom. Dodatni problem im je što je potpuno obustavljen kongresni turizam, koji je do sada činio većinu turističkog prometa u posezoni. Ipak, kada se sve zbroji i oduzme – nisu nezadovoljni. Ako bablje ljeto potraje, neumske plaže biti će popunjene tokom septembra – nadaju se tamošnji ugostitelji. Ističu da nisu ostvarili nikakve rekorde ali da nisu ni u velikom minusu u odnosu na prošlogodišnju turističku sezonu.

Dodatni poticaj razvoju neumskog turizma je izgradnja moderne saobraćajnice Stolac-Neum, koja bi kako se očekuje trebala biti pušten u promet na proljeće iduće godine. Tada će ovaj jedini BiH grad na moru biti povezan sa zaleđem te dolasci i odlasci turista neće biti vezani uz situaciju na graničnim prijelazima.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare