Svijet

Dok Kinezi “vježbaju” oko Tajvana, ni Amerikanci ne miruju…

Dok je Nancy Pelosi pripremala put na Tajvan, američka vojska trudila se ne izazivati dodatno Kinu, navodi agencija Reuters.

Washington je višekratno poručio kako posjeta predsjednice Zastupničkog doma američkog Kongresa, što Kina doživljava kao žestoku provokaciju, nema veze s Bijelom kućom, ni s Pentagonom.

Američki zvaničnici rekli su Reutersu da ne žele dodatnu eskalaciju situacije nepotrebnim provokativnim raspoređivanjem američkih ratnih brodova.

Drže se pristupa

“Ne možemo kontrolirati kamo Pelosi putuje, ali možemo kontrolirati kako reagiramo”, rekao je američki vojni predstavnik.

Američka vojska drži se tog pristupa – ne provocirati – dok kineska vojska izvodi vojne vježbe, dijelom prelazeći sredinu Tajvanskog tjesnaca koja se dosad računala kao neformalna granica, prenosi “Jutarnji list”.

Da ne žele dodatno iritirati Peking, pokazali su i u delegaciji Nancy Pelosi, koja je iz Singapura za Taipei avionom američkih zračnih snaga letjela dužom rutom, iznad otoka Borneo i istočnog dijela Filipina.

Prirodna trasa bila bi iznad Južnog kineskog mora, ali to je područje sada puno radara, senzora i opreme za ometanje u kineskim otočnim bazama, objasnio je singapurski konzultant za sigurnost Alexander Neill.

No, Amerikanci nisu sasvim povukli snage iz kriznog područja, nego govore o rutinskim patrolama radi podrške “slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku”, usred najgorih napetosti oko Tajvana od 1996. godine.

Kineska je vojska posljednjih decenija modernizirana i bitno ojačana.

Analitičari kažu da bi zato danas bilo nezamislivo da američki nosači aviona izazivaju Kineze u Tajvanskom tjesnacu na način na koji su to činili tokom posljednje krize prije četvrt stoljeća.

Tada je jedan nosač aviona plovio kroz Tajvanski tjesnac, a drugi je manevrirao u blizini, dok je Peking vojnim vježbama protestovao protiv prvih direktnih predsjedničkih izbora u Tajvanu.

Ratni brodovi

Više od polovine od 111 trenutno raspoređenih borbenih brodova američke mornarice sada je u zoni odgovornosti Sedme flote, koja se proteže preko zapadnog Pacifika i Indijskog oceana, prenosi Reuters.

No, ne dolazi u obzir da bi bili u velikom broju poslani uz obalu Kine, s obzirom na kineski arsenal naprednih krstarećih i balističkih projektila i njezinu pomorsku flotu, kažu regionalni analitičari.

Amerika je u zonu Tajvana uoči posjete Nancy Pelosi poslala četiri ratna broda na čelu s nosačem zrakoplova Ronald Reagan.

USS Reagan, amfibijski jurišni brod USS Tripoli i raketna krstarica USS Antietam nalaze se istočno od Tajvana, potvrdio je Reuters. Drugi jurišni brod – koji također nosi borbene avione F-35 – usidren je u obližnjoj luci u Japanu.

Radio Free Asia prošli je mjesec naveo da je USS Reagan trebao pristati u vijetnamsku luku Danang nakon što bi prošao kroz Južno kinesko more u blizini kineskih utvrda na otočju Spratly.

No, okrenuo se i zaustavio u Singapuru 22. jula, nakon što je Kina 16. jula pokrenula vojnu vježbu na otoku Paracel. USS Reagan je poslije krenuo kroz tjesnace filipinskog arhipelaga prije nego što je stigao u vode zapadno od Tajvana.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare