Šarena planeta

Dok mi trvimo o non-paperu, ljudi prave solarnu planinu. Dizajn joj je zapanjujući, a evo čemu će sve služiti

Talasasta, sjajna planina PV nije element kulise futurističkog filma, već je novi projekat fotonaponske instalacije u pustinji Nevada

Očekuje se da će Solarna planina generisati približno 300.000 kVh godišnje. Drvo korišteno za njenu izgradnju biće reciklirano. Talasasta struktura koju je razvio dizajn studio Nudes predviđena je i prilagođena uslovima pustinje u Nevadi od 3.800 hektara. Solar Mountain učestvuje u takmičenju LAGI 2020 Fly Ranch i prošao je između stotina prijava u sljedeću fazu plebiscita.

Prema kancelariji Indian Nudes, projekat solarne planine treba da ispuni ne samo energetsku funkciju. Kao i drugi prijedlozi aktova, zgrada bi istovremeno igrala mnoge uloge: komunalnu, kulturnu, rekreativnu, sportsku i ekonomsku sobu. Glavne ključne riječi koje opisuju koncept su zabava i sport (zid za penjanje), interakcija i rast (u smislu povećanja energije).

Solarna planina

Neobična školska zgrada koju je razvila kancelarija u Mumbaju privukla je pažnju čitavog svijeta.

Organizatori LAGA 2020 Fly Ranch želeli su da stvore komplementarnu infrastrukturu u pustinji. Organizatori su se udružili sa inicijativom Land Art Generator (LAGI) kako bi se suočili sa ovim multidisciplinarnim dizajnerskim izazovom.

Nekonvencionalna solarna elektrana

Solarna planina je razvijena kao modularna struktura. Sastoji se od četiri jedinice, svaka dužine 30 m, širine 5 do 30 m i maksimalne visine 15 m. Svaki dio se sastoji od 182 solarne ploče snage 300 vati, koje dnevno generišu 1,2 kVh. Kancelarija Nudes procenila je da bi ukupna energija koja bi se mogla koristiti za jedan dan iznosila 873 kVh. To znači da solarna planina može da generiše 318.645 kVh godišnje.

Solarna planina inspirisana je prirodom pustinjskog ekosistema. Na ovom području postoje geotermalni izvori močvare. Ovdje žive mnoge vrste životinja i preko 100 vrsta biljaka.

Valoviti oblik planine takođe ima svoj izvor u pustinjsko-stepskoj klimi, koju karakteriše planinski pejzaž. Glavni grad države je Carson City, a više od polovine stanovništva države živi u širem području Las Vegasa. Iz tog razloga, solarna planina će biti žarišna tačka oko koje će se okupljati zajednice Nevade.

Solarna planina ima otvor koji vam omogućava da se sakrijete od jakog, užarenog sunca, budući da vrućina izazvana globalnim zagrijavanjem postaje sve veća.Povezani postovi: