Vijesti

Dok pljušte ostavke, Bakir je sinoć dao odgovor: Šta će pokazati analiza kraha SDA

Nakon prvobitnog šoka i depresije izazvane katastrofalnim izbornim rezultatom, predsjednik SDA Bakir Izetbegović najavio je dubinsku analizu koja bi trebala otkriti razloge ali i krivce za debakl.

Iako je ogroman, većinski broj SDA-ovog članstva, posebno u Sarajevu, znao odgovor i bez konkretne, dubinske analize, čeka se zvaničan dokument na kojem bi, crno na bijelo, pisala imena i prezimena osoba koje su SDA gurnule i provaliju.

S ozbirom na to da je svima jasno da je glavni krivac Sebija Izetbegović, supruga predsjednika Bakira Izetbegovića, te da je općepoznato koliko je lider stranke osjetljiv na suprugu, krenulo je stvaranje jednog drugačijeg, u ovom slučaju znakovitijeg pritiska.

Jasno je da većina onih koji javno kažu da je problem u supruzi ovako ili onako završe svoj angažman u SDA, pa su se s toga svi oni koji izvršavaju određene stranačke funkcije odlučili odreći tih pozicija ističući da se radi o “moralnim” činovima zbog “odgovornosti” koju imaju.

Radi se uglavnom u članovima koji su vodili općinske organizacije ili čak bili samo dio rukovodstva.

Tako se želi napraviti pritisak na Kantonalni odbor SDA Sarajevo odnosno njegovo rukovodstvo da podnese ostavku. Vodi ga, kao što je u predizbornoj kampanji postalo i regionalno poznato, Fikret Prevljak dok je prva do njega Sebija Izetbegović. I laicima je jasno da je Prevljak samo špic, puki izvršilac, alat kojim upravlja gospođa Izetbegović.

Nakon izbornog debakla, samo su se naivni i oni koji još uvijek vjeruju slijepo u sve što izgovori Izetbegović, nadali da će analiza imenovati prave osobe. I oni kojima je ta nada ostala, vjerovatno je sinoć pokopana.

Naime, gostujući na BHRT-u, Bakir Izetbegović je bio jasan – Sebija će sama odlučili treba li se povući i kada. Nije propustio ni priliku da istakne njene “sjajne” rezultate.

Ukoliko se vratimo na izbornu noć moći ćemo predvijeti i šta analiza još može otkriti.

Naime, Raport je izvijestio o tome da je gospođa Izetbegović u izbornoj noći urlala po Centrali SDA i prostorijama općinskih organizacija, okrivljujući sve i svakoga za rezultate koji su joj nabijali krvni pritisak.

Sebija Izetbegović je tad još postavila dijagnozu kraha SDA i imenovala krivce – svi su krivi jer jednostavno nisu pažljivo pratili i slušali instrukcije koje je davao Kantonalni odbor na čelu sa Prevljakom i njenom malenkošću.

S toga su ostavke koje posljednjih dana frcaju iz općinskih organizacija za bračni par Izetbegović sasvim prirodna stvar, jer, krivci su se, očigledno, sami prepoznali.

Utoliko je naivno i što jedan od najbližih saradnika Bakira Izetbegovića, Denis Zvizdić očekuje da će zaista cijelo rukovostvo KO SDA KS podnijeti ostavke, posebno ako zna sudbinu svog rođaka Aljoše Čampare kojeg je sličan zahtjev natjerao na izlazak iz stranke. Osim naravno u slučaju da je Zvizdić već krenuo pakovati kofere, pa sebi pravi poziciju za brži rez.

Bez ikakve sumnje, Zvizdićev bi izlazak pokrenuo novi talas egzodusa iz stranke kojom će, na kraju, rukovoditi usamljeni bračni par uz nekoliko klimoglavaca.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare