Kriminal

Dok se Izetbegović i Dodik svađaju, u pozadini rastaljuju biračke odbore. Sad su kažnjeni sa 9.000 KM

Iako na predizbornim skupovima predsjednici SDA i SNSD-a, Bakir Izetbegović i Milorad Dodik, jedan od drugom govore sve najgore, njihove stranke kažnjene su zbog nelegalne saradnje.

Kaznila ih je Centralna izborna komisija BiH zbog prevara sa biračkim odborima.

Tako je CIK kaznio Ademira Alibašića, predsjednika biračkog odbora u Jelačićima, u Općini Jablanica jer je on član SDA, a u birački odbor je ušao u ime SNSD-a. To po zakonu ne može.

Zbog ove nezakonite trgovine, SDA i SNSD su kažnjeni sa po 4.000 KM, dok je sam Alibašić kažnjen sa 1.000 KM.

“Utvrđeno je da je prihvatio dužnost člana biračkog odbora ispred SNSD-a, u tom momentu je bio član SDA. Stekli su se uvjeti da je riječ o trgovini biračkim mjestima na način da je SNSD, koji nema ni općinske odbore u Jablanici niti kandidate, ali se prijavio za člana biračkog odbora po osnovu kandidature za člana Predsjedništva, dozvolio ovom kandidatu ispred SDA da bude u njihovo ime član biračkog odbora”, rečeno je na sjednici CIK-a održanoj u utorak.

Donesena je odluka da je SNSD, s ciljem pogodovanja drugom političkom subjektu, SDA, zloupotrijebila zakonsko pravo na učešće u radu biračkog odbora, čime je prekršena odredba Izbornog zakona BiH.

Ovakve mahinacije postale su kažnjive tek nakon što je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare