Foto: Ilustracija
Svijet

Dok svi gledaju u Ukrajinu, u drugoj zemlji sprema se pakao: Naredni dani bit će haotični

U utorak, dva dana nakon što je Imran Khan svrgnut s mjesta pakistanskog premijera u dramatičnom izglasavanju nepovjerenja, Noor Alam Khan – političar i bivši član Khanove stranke – večerao je u restoranu kada se suočio sa drugim gostom.

Čovjek je počeo da viče “izdajnik”, “američki agent” i “prevratnik”, a zatim je skočio da udari Khana, koji je pokušavao da ga ignorira. Usred restorana političar i ljutiti glasač počeli su da se svađaju, a hrana i stolovi su letjeli.

Za Noora Khana, koji je bio među desetinama članova pristalica Imrana Khana koji su nedavno promijenili stranu i glasali protiv njega u glasanju o nepovjerenju, incident je bio kulminacija napada s kojim se suočava posljednjih sedmica od strane pristalica bivšeg premijera, piše Guardian.

“Bio sam maltretiran i suočen sa prijetnjama smrću otkako sam najavio da ću glasati protiv Imrana Khana u glasanju o nepovjerenju”, rekao je. „Primao sam telefonske pozive u kojima su govorili: ubit ćemo vas i vašu djecu poput Benazir Buto (bivša premijerka koja je ubijena) zato što ste američki agent i izdali ste premijera Imrana Khana”.

Sličan haos uslijedio je u subotu na skupu skupštine Pandžaba na kojem je trebalo raspravljati o izboru novog glavnog ministra, jer su pristalice Khanove pakistanske stranke Tehreek-e-Insaf i opozicioni poslanici počeli agresivno da se sukobljavaju jedni s drugima i zamjenikom portparola Sardara Dosta Muhammada Mazarija.

U tvitu nakon incidenta, Khanov bivši ministar informacija i bliski saveznik Fawad Chaudhry napisao je na Twitteru da je Pakistan “na nekoliko centimetara od potpunih građanskih nemira”.

“Imran Khan je pokazao krajnju suzdržanost,” rekao je. „Vrlo brzo čak ni on neće moći da zaustavi ovu veoma ljutu gomilu i vidjet ćemo kako zemlja upada u građanske nemire.

Khan, prvi pakistanski igrač kriketa koji je postao pobožni islamistički premijer, izabran je 2018. u valu populističkog raspoloženja, govoreći protiv Zapada i moćnih pakistanskih političkih dinastija, koje su bile pod pritiskom optužbi za korupciju. Ali dok njegova harizma i populistička retorika nikada nisu uspjeli privući masu na mitinzima, u njegovom mandatu bila su ogromna finansijska previranja i inflacija koja je devastirala ekonomiju.

“Khan je polarizirao Pakistan do ekstremnog nivoa”

Nakon što je izgubio podršku moćne vojske, opozicija je izglasala nepovjerenje, uz podršku mnogih iz Khanove koalicije koji su izgubili vjeru u premijera. Šehbaza Šarifa, lidera opozicione koalicije i brata bivšeg premijera Nawaza Sharifa, izabrala je nacionalna skupština kao njegovog nasljednika.

Ali smjena Khana ni na koji način nije dovela do nestanka populističke politike koju je gajio dok je bio na vlasti. Mnogi strahuju da bi se duboka polarizacija koju je kultivisao Khan mogla pokazati duboko destabilizirajućom za Pakistan, gurajući zemlju u veća politička previranja koja novi premijer, koji je više poznat po svojim vještinama iz administracije, nego harizmatičnog vođe, možda neće moći obuzdati.

Proteklih dana, zapaljivi poklič Khana, koji se vratio u predizbornu kampanju, bio je “ghaddari” – izdajnici – svima koji mu se suprotstavljaju, bilo da su to političke stranke, mediji, aktivisti, intelektualci, a pravosuđe je ocrnjeno kao dio “strane zavjere” koja želi da ga svrgne.

Pervez Hoodbhoy, analitičar koji je opširno pisao o Khanu, nazvao je bivšeg premijera “pravim populistom”.

“Khan je polarizirao Pakistan do tako ekstremnog nivoa”, rekao je Hoodbhoy. “Naredni dani bit će haotični jer ga njegova nezasitna žudnja za moći čini zaista opasnim za ovu zemlju.”

Izazvajući popularno antizapadno raspoloženje, karta na koju je igrao u protekle četiri godine na vlasti, Khan je nastavio da forsira narativ da je izglasavanje nepovjerenja koje ga je svrgnulo bilo “strana zavjera” zapada, pozivajući se na diplomatsku prepisku sa SAD.

SAD su to žestoko negirale i nije prikazan nikakav definitivan dokaz zavjere. Na konferenciji za novinare u četvrtak, general-major Babar Iftikhar, glasnogovornik Oružanih snaga koji rijetko istupa u javnosti, demontirao je Khanov narativ i odbacio tvrdnju da je diplomatska depeša sadržavala dokaze o stranom miješanju.

Iftikhar je, pozivajući se na diplomatsku komunikaciju, rekao: “Da li se u njoj koristi neka riječ kao što je zavjera? Mislim da ne.”

Također je pojasnio da SAD nikada nisu tražile vojne baze u Pakistanu, što je Imran Khan koristio kao “dokaz” zašto su SAD željele da on bude svrgnut. Ipak, stav vojnog establišmenta, koji ima ogromnu moć u zemlji, također je učinio njihove članove metom kampanje na društvenim mrežama koju vode Khanove pristalice, koji tvrde da je vojska odigrala ulogu u premijerovom padu s vlasti.

Posljednjih dana objavljeno je na desetine hiljada tvitova u kojima se kritikuje vojska. U srijedu je Federalna istražna agencija (FIA) uhapsila 12 aktivista koji su navodno vodili ove kampanje, koje je Iftikhar nazvao “nezakonitim, nemoralnim i protiv nacionalnog interesa”.

Hiljade ljudi i dalje izlazi na ulice u znak protesta i znak podrške Khanu

Na ulicama gradova i mjesta širom Pakistana, sveprisutan je narativ da je Khan bio žrtva zapadne zavjere, a hiljade je nastavilo da izlazi u znak protesta i znak podrške Khanu.

Obraćajući se ogromnoj masi u srijedu, Khan je rekao da je došao odlučujući trenutak i da nacija treba da izabere da li želi “ropstvo ili slobodu” od SAD-a. Khan je optužio opozicione lidere da su “uvezena vlada” koji su “robovi SAD-a” i rekao da će on i njegove pristalice biti na ulicama dok ne budu raspisani novi izbori, piše Guardian.

Muhammad Banaras, 35, stanovnik Islamabada, rekao je da je Khan bio prvi premijer koji je “razmišljao o siromašnima i izazivao korumpirane”.

“Khan je govorio o islamu, pravima Kašmira i bio je protiv korupcije. Zapad i SAD su protiv njega, ne žele da Pakistan bude velika nacija. Trebali bismo podržati Khana u ovoj borbi”, rekao je Banaras.

Reema Omer, advokatica koja je bila žrtva dugotrajne online kampanje trolovanja od strane Khanovih pristalica, kaže da je Khan stvarao val javnog bijesa koji bi se mogao pokazati teškim za kontrolu.

“Ova priča nije zasnovana ni na kakvim dokazima i više puta je razotkrivana”, kaže Reema Omer. „Međutim, Imran Khan slijedi Goebbelsovu knjigu, koristeći ‘zgodne laži’ koje izazivaju jake emocije i bljuju mržnju i prijezir, ne mareći za to koliko posljedice mogu biti opasne za društvo.”

S obzirom na to da se očekuje da će Khan učestvovati na sljedećim općim izborima, koji će vjerovatno biti raspisani prije kraja godine, mnogi predviđaju nestabilnost za Pakistan.

“Nisam bio opasan dok sam bio u vladi”, rekao je Khan u srijedu, obraćajući se na skupu. “Ali sada ću biti.”Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare