Vijesti

Doktor Nakaš za Raport: Ulazimo u četvrti val, a oni tek sada traže kadar i opremu. Bojim se šta će nam donijeti ova opuštenost

Proteklih nekoliko dana broj novozaraženih kako u našoj zemlji tako i u regionu dramatično raste. U glavnom gradu BiH posljednih nekoliko dana imamo samo trocifren broj novozaraženih a poveća se i broj smrtnih ishoda.

Bitku sa ovim opakim virusom sve više gube mladi životi. Nažalost, stručnjaci kažu da veliki broj novozaraženih u bolnicama nije vakcinisan.

O kompletnoj epidemiološkoj situaciji razgovarali smo sa Bakirom Nakašem, ugledni sarajevski infektolog. Naime, on je za Raport kazao da se boji šta nam sve može u četvrtom valu donijeti ova opuštenost.

“Onaj period opuštenosti tokom ljeta siguran je jedan od rezultate koji se sada javlja u ovom trenutku. Potom, veliki broj turista, godišnji odmori. Dakle, to su dva glavna razloga zbog kojih imamo skok broja novozaraženih. Nadam se da će se ova opuštenost promjeniti sada kada imamo nagli skok broja novozaraženih, ali i smrtnih ishoda i da će se građani ouzbiljiti”, istaknuo je Nakaš za naš portal.

PROČITAJTE  Klinički centar o preminuloj 23-godišnjoj porodilji: Činilo se da se lagano opravlja od korone

Također, kazao je kako mirna situacija tokom ljeta bilo nešto što je građanima nedostajalo.

“Čim je bolje narod zaboravi. Kada su padale granate svi smo bili u panici, bez granata dan ili dva svi bi se opuštali tako je i sada. Prema svim pokazateljima, sigurno neće biti bolji od trećeg vala, može biti samo na istom nivou ili gori od trećeg vala. Četvrti val nam može donijeti velike posljedice”, istaknuo je Nakaš.

Otkrio je za naš portal ono što ga trenutno najviše iritira u cijeloj situaciji.

“Malo me iritira situacija u zdravstvu. Tek sada traže kadar i opremu, a u periodu mirovanja i oni su se opustili i zaboravili, a epidemiolozi su upozoravaili da nema opuštanja. Kod nas samo nenaučene lekcije i onda pokušavamo da ispravimo stvari. Generalno je tako u BiH. U ovakvoj političkoj situaciji mi imamo jednu opuštenost i mir. Sva ova opuštenost i ovi rezultati mogu biti tragični u četvrtom valu, zaključio je za naš portal Nakaš.

PROČITAJTE  Poznatno zdravstveno stanje pacijenta povrijeđenog u požaru u bolnici u Doboju


Povezani postovi: