Svijet

Doktori u Poljskoj odbili izvesti pobačaj silovanoj 14-godišnjoj djevojci s intelektualnim teškoćama

Djevojčici s intelektualnim teškoćama koju je silovao njezin ujak, bolnice u Poljskoj odbile su obaviti abortus što je izazvalo zgražanje javnosti u toj izuzetno konzervativnoj zemlji.

Ženska prava

Ova katolička zemlja ima jedan od najstrožih zakona u Evropi kad je u pitanju izazvani pobačaj, a ljekari redovno odbijaju izvoditi abortuse pozivajući se na priziv savjesti. Aktivisti za ženska prava zbog toga žestoko protestuju.

Prekid trudnoće je jedino legalan u slučajevima kaznenih djela poput silovanja ili incesta te onda kad je ugroženo zdravlje žene. No iako je jasno da je ova djevojčica bila žrtva kaznenog djela zlostavljanja. Te da je djevojka sa intelektualnim teškoćama. Čak dvije bolnice u regiji Podlasje odbile su izvesti pobačaj i uputiti je gdje bi mogla legalno prekinuti trudnoću.

14-godišnju djevojku, koja nije niti svjesna da je trudna, njezina je tetka odvela ljekarima. Te je rekla da su se ovi prema njoj ponašali krajnje ‘grubo i nehumano‘.

Tetka je ljekarima čak pokazala dokumente tužitelja u kojima stoji da je bila žrtva silovanja. Te da bi pobačaj bio u skladu sa zakonom, no ljekari su je svejedno odbili.

Navodno su rekli: ‘Ovdje se to neće dogoditi, odlazite. Ne znamo kome da se obratite, to nije naš problem.‘

Tetka je tada nazvala organizaciju za zaštitu reproduktivnih prava Federa, koji su djevojčicu odveli u Varšavu gdje je pobačaj obavljen na siguran i uspješan način.

Bijes u zemlji: Djevojka s intelektualnim teškoćama

No prvotno odbijanje čak dvije bolnice da pomognu djevojčici, izazvalo je bijes u zemlji gdje se čak 92 posto stanovništva izjašnjavaju kao katolici.

Organizacija Federa je u službenoj izjavi kazala: ‘Ljekari u Varšavi nisu mogli shvatiti postupke svojih kolega iz Podlasja. Malo je reći da nisu imali suosjećanja. Nemamo riječi kojima bismo opisali svoje ogorčenje.‘

Ministar zdravstva je potvrdio da su dvije bolnice odbile postupiti po zakonu i pokrenuta je istraga.

‘Pobačaj se u ovakvim slučajevima treba ili izvesti ili se pacijenticu treba uputiti kamo da ide kako bi se postupak obavio. Bolnice su postupile protivno zakonskoj odredbi‘, rekao je ministar Wojciech Andrusiewicz.

Doktor Artur Plachta, ginekolog i član Vrhovne ljekarske komore Poljske, o slučaju je rekao: ‘Sramim se jer moji kolege nisu pomogli djetetu. Ova je djevojčica dva puta traumatizirana. Prvo je bila silovana. I to od strane nekog vrlo bliskog, a onda je dobila još jedan ‘poklon‘ od ljekara: odbili su joj pomoći.‘

Pravobranitelj za prava pacijenata također je rekao da iako pojedini ljekari imaju pravo na priziv savjesti i odbiti izvesti pobačaj, to ne može biti stav čitave bolnice.

Konzervativne vrijednosti igraju sve veću ulogu u javnom životu Poljske od dolaska nacionalističke stranke Pravo i pravda na vlast 2015. Oni su obećali da će svim sredstvima braniti tradicionalni, katolički karakter zemlje.

Stroge mjere

Opozicioni lideri sada pozivaju na reformu zakona o pobačaju koji su pooštreni 2020. godine što je izazvalo val protesta.

Tada je zabranjen pobačaj čak i u slučajevima kad je plod izuzetno oštećen, a više od 100.000 prosvjednika izašlo je na ulice kako bi se borili protiv tako strogih mjera.

Zastupnica u poljskom parlamentu, Aleksandra Gajewska, kaže: ‘Ovaj drakonski zakon i klima zastrašivanja – pogrešno shvaćeni kao odbrana života jer se odnosi samo na fetus, ali ne i na majku. Dopustili su ljekarimaa u Podlasju da odbiju pomoći 14-godišnjoj djevojčici.‘

Zastupnica ljevičarske stranke Lewica, Katarzyna Kotula, kazala je: ‘Zakon o prizivu savjesti je barbarski i nehuman zakon koji ljekari opetovano zloupotrebljavaju. To treba ukinuti!‘

Paweł Krutul, zastupnik iste stranke koji dolazi iz Podlasja, dodao je: ‘Mlade djevojke pate zbog ovih glupih zakona. Pogledajte kakva sudbina čeka žene u Poljskoj. To je sramota!‘

Donald Tusk, bivši predsjednik Vijeća Europe, a sada opoziconi političar u Poljskoj, uputio je oštre kritike vladi zbog ovog skandala. Kazao je da su trudnoće sada ‘u rukama tužitelja i političara iz vladajuće stranke‘.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare