Nekategorisano

Dolar ojačao uprkos jačanju napetosti između SAD-a i Kine

Kurs dolara u ponedjeljak je ojačao prema košarici drugih najznačajnijih svjetskih valuta na međunarodnim tržištima jer je porasla potražnja za sigurnim utočištima za kapital uslijed jačanja napetosti između SAD-a i Kine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, ojačao je tako za 0,2 posto u odnosu na zatvaranje u petak, dosegnuvši 99,98 bodova, najviši nivo u sedmici. Dolaru privlačnost raste zbog njegovog statusa valute utočišta za kapital u vrijeme većih neizvjesnosti na ekonomskom i političkom planu.

Kurs eura skliznuo je pritom na najniži nivo u sedmici prema dolaru, na 1,0879 dolara, što znači da je oslabio 0,2 posto u usporedbi sa zatvaranjem u petak.

Među najvećim gubitnicima prema dolaru bili su australski dolar, koji je osjetljiv na zbivanja vezana s Kinom, važnim australskim trgovinskim partnerom, te kineski juan.

Kineski zakonski prijedlozi o nacionalnoj sigurnosti za Hong Kong mogli bi rezultirati američkim sankcijama i ugroziti njegov status finansijskog središta, rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Robert O'Brien. U Hong Kongu se u nedjelju protestiralo zbog tih zakona, nabraja Reuters.

S obzirom na to da su danas finansijska tržišta u Singapuru, Britaniji i SAD-u zatvorena zbog praznika, događanja preko vikenda navela su ulagače na opreznije trgovanje na početku sedmice.

Funta je bila pod prodajnim pritiskom prema dolaru i euru u uvjetima jačanja političkog pritiska na premijera Borisa Johnsona da otpusti višeg savjetnika Dominica Cummingsa, nakon izvješća da je iz Londona putovao u sjevernu Englesku za vrijeme karantene u ožujku dok mu je od covida-19 bolovala supruga.

Australski dolar u pogoršanom raspoloženju prema riziku oslabio je prema američkom za 0,15 posto. U početku trgovanja podršku mu je nakratko pružao optimizam na tržištu povezan s izlaskom zemlje iz karantene.

Tagovi:


Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare