Ekonomija

Dolar oslabio treći dan zaredom

Na valutnim tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago je pala treći dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 90,41 boda, blizu najnižeg nivoa u dvije i po godine, dok je jučer u ovo doba iznosio 90,70 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 104,15 na 103,45 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2160 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,2150 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros pale, nakon jučerašnjeg rasta. Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,2 posto, na 47,50 dolara, a na londonskom tržištu 0,25 posto, na 50,60 dolara.

Na azijskim su berzama u srijedu cijene dionica porasle, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su ulagači optimistični zahvaljujući početku cijepljenja protiv covida-19 i jer očekuju nove poticajne mjere u SAD-u.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u plusu 0,8 posto, nakon dva dana pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju, Australiji, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,8 posto. U Singapuru su, pak, blago pale.

Azijske ulagače ohrabrio je jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu za više od 1 posto, pri čemu je Nasdaq indeks dosegnuo novi rekordni nivo.

To se zahvaljuje očekivanjima da bi sumorni zdravstveni i privredni podaci mogli natjerati republikance i demokrate u američkom Kongresu da konačno usuglase novi paket fiskalnih poticaja o kojemu pregovaraju već mjesecima.

Predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi pozvala je u utorak vodeće predstavnike republikanaca na sastanak kako bi se usaglasili o saveznom budžetu i novom paketu fiskalnih poticaja.

Očekuju se također odluke čelnika američke središnje banke, čija dvodnevna sjednica završava u srijedu. Ulagači vjeruju da će Fed poručiti da će kamate još duže vrijeme ostati niske i da je spreman uvesti dodatne poticajne mjere ako to bude potrebno.

Podršku tržištima pruža i početak cijepljenja protiv covida-19 u SAD-u, što podržava nade ulagača da će se privredna aktivnost uskoro normalizirati, a ekonomija brzo oporaviti od koronakrize.

Unatoč pandemiji, koja je nanijela velike štete privredama, svi berzovni indeksi na Wall Streetu ove su godine snažno porasli i kreću se oko najviših nivoa u historiji.

Azijski MSCI indeks također je snažno porastao, pa je na putu najvećeg dobitka od 2017. godine i kreće se nedaleko rekordnih nivoa.

To se zahvaljuje golemim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama ekonomiji, koje su povećale likvidnost na tržištima, a kako su kamatne stope izuzetno niske, dionice predstavljaju najprivlačniju investiciju.

“Iako se koronavirus i dalje brzo širi u Evropi i SAD-u, tržište gleda preko tih kratkoročnih rizika po ekomomski rast i fokusira se na očekivana bolja vremena u 2021. Centralne banke obećavaju da će kamatne stope ostati niske još godinu, dvije, što podržava ekonomska i finansijska tržišta te potiče rast cijena dionica”, piše David Bassanese, ekonomist u kompaniji Betashares, u osvrtu na situaciju na tržištima.

 Povezani postovi: