Svijet

Dolazi do eskalacije sukoba. Šojgu se pojavio u Donbasu i naredio generalima da pojačaju napade na ukrajinske snage

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu posjetio je ukrajinsku bojišnicu te je, prema saopćenju Ministarstva obrane, obavio inspekciju vojnih grupacija “Jug” i “Centar” koje učestvuje u borbenim djelovanjima na području Donbasa u sklopu, kako to službena Moskva naziva, “specijalne vojne operacije”.

Kako se navodi u saopćenju, Šojgu je naredio ruskim postrojbama pojačanje djelovanja na svim operativnim područjima i u svim pravcima kako bi se “isključilo mogućnost da kijevski režim izvede masivne raketne i artiljerijske napade na civilnu infrastrukturu i stanovništvo Donbasa i drugih regija”. U saopćenju se ne precizira gdje je tačno Šojgu bio, a ne navodi se ni vrijeme njegova boravka na istoku Ukrajine, no ističe se da je na “zapovjednom mjestu” dobio prijavak od zapovjednika grupe “Jug” Sergeja Surovikina te od zapovjednika grupe “Centar” Aleksandra Lapina kao i izvještaje drugih generala o trenutnoj situaciji u Ukrajini.

Šojgu je, prema saopćenju, podijelio i nekoliko medalja “Heroj Rusije” i tako proveo ukaz o odlikovanjima Vladimira Putina.

Ruski Kommersant podsjeća da je početkom ovog mjeseca, također prema saopćenju ruskog ministarstva odbrane, ukrajinsku bojišnicu obišao i načelnik ruskog Glavnog stožera Valerij Gerasimov. Šojgu je, prema ruskim službenim izvorima, u Ukrajini zadnji put bio krajem juna, ali ni tada nije objelodanjena konkretnija informacija o lokaciji njegova boravka, a i sve što je u subotu objavila službena Moskva nije bilo moguće neovisno provjeriti.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare