Politika

Dom naroda FBiH izglasao izmjene zakona kojim se Sarajevu ukida ponder 2. Glavnom gradu manje para od poreza?

Dom naroda Parlamenta Federacije danas je usvojio Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH, koji su predložili Jasmin Duvnjak, Slađan Ilić i Ivo Tadić.

Uvjereni su da ova predložena izmjena može da bude prvi korak ka reviziji cjelokupnog sistema raspodjele javnih prihoda, a ona podrazumijeva da se briše stav dva u članu 9. prema kome se ukida ponder za Kanton Sarajevo, koji trenutno iznosi 2.

“To bi značilo da se omogućava pravednija i poštenija raspodjela javnih prihoda i ravnomjeran regionalni ekonomski razvoj. Shodno načelima fiskalnog federalizma koja se primjenjuju u zemljama federalne strukture obavezno je da resursno jaki na neki način vode računa o resursno slabijim dijelovima zemlje. Uvažamo poziciju glavnog grada ali smatramo da je i interes Sarajeva, kao istinskog centra BiH, da pokaže solidarnost i da predmetne izmjene Zakona ne doživljava kao atak na finansijsku stabilnost Kantona Sarajevo jer se to neće desiti”, rekao je Feni šef Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak.

Šef Kluba Srba Slađan Ilić istakao je da postojeći Zakon zastario i nije aktuelan.

“Svi mi dolazimo iz nekog kantona i svi bi mogli govoriti o neravnomjernoj raspodjeli javnih prihoda. Ovakve prilike bi mogle otvoriti raprave za prikupljanje političkih poena, ali ne želimo da idemo u tom pravcu. Želimo da se eksperti uključe u javnu raspravu o ovom nacrtu. Nije namjera da se bilo kome nešto uzima ili daje, već da pokušamo napraviti što ravnomjerniju raspodjelu javnih prihoda u Federaciji” rekao je Ilić.

PROČITAJTE  Vučurević napustio PDP pa iznio frapantne optužbe: Oprali su desetine miliona eura. Imaju i stanove po Velikoj Britaniji

Uime Kluba Hrvata delegat Damir Džeba naglasio je da je konačno došlo vrijeme da se pokrenu izmjene navedenog Zakona i da je ovo prvi korak koji vodi u smjeru otklanjanja diskriminacije pri raspodjeli javnih prihoda.

“To će u konačnici donijeti ravnomjerniju raspodjelu i razvoj cijelog područja Federacije i da svi razlozi koji su postajali 2006. godine kada se Zakon donosio te sporni koeficijenti i ponderi više ne vrijede i treba ih ponovo razmotriti. Argumentiranom raspravom na današnjoj sjednici izlasnici koji dolaze sa svih područja Federacije su istakli kako su njihovi kantoni gubili između 200 do 500 miliona KM u posljednjem desetogodišnjem razdoblju”, dodao je Džeba.

Na navedeni Nacrt Vlada Federacije je dala negativno mišljenje u kojem stoji da se u razlozima za donošenje Nacrta navodi da ponder za Kanton Sarajevo više nije potreban. Ističe da Nacrt “paušalno predlaže izmjenu dijela formule bez uobziravanja svih elemenata formule iz člana 9. i 12a. Zakona i uključivanja alternativnog elementa u formulu s obzirom na brisanje jednog elementa-dijela formule, čime formula za raspodjelu nije potpuna”.

PROČITAJTE  Nikšić: Očekujem da će nam naši prijatelji pomoći da odbranimo suverenitet i identitet naše domovine

Vlada smatra da predložena izmjena propisa direktno utiče na budžet Kantona Sarajevo i dovodi do ugrožavanja ravnoteže kantonalnog budžeta ustanovljene postojećom formulom kao i do devijacija u raspodjeli prihoda koje nisu analizirane i popraćene izračunima o uticajima na izvršenje budžeta ovog kantona.

U ovom pogledu Vlada FBiH je ukazala da je u skladu s programom rada Vlade kao i Strategijom reforme upravljanja javnim finansijama za period 2021.-2025. godina, planirana izrada analiza koje trebaju služiti za izradu novog zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji, kao i izrada samog teksta novog zakona.

Da bi Nacrt zakona o izmjeni Zakona o pripadnosti javnih prihoda u FBiH bio upućen u javnu raspravu potrebno je da ga odobri i Predstavnički dom Parlamenta FBiH.Povezani postovi: