Svijet

Donald Trump ne odustaje: Pozvao medije i demokrate na javnu diskusiju o navodnoj izbornoj prevari

Bivši predsjednik SAD, Donald Trump je izazvao vodeće urednike i političare da s njim javno diskutuju o njegovoj laži da ga je Joe Biden pobijedio 2020. godine izbornom prevarom.

Naime, kako navode svjetski mediji Trump se požalio na “šefove raznih novina i političare krajnje ljevice” i rekao: “Ako neko želi javnu raspravu o činjenicama, a ne o fikciji, molim vas da mi kažete. To će biti vrhunac gledanosti televizije!”

Čak je i William Barr, državni tužilac za kojeg se smatra da je spreman da se zauzme za Trumpa, javno izjavio da nema dokaza o široko rasprostranjenoj izbornoj prevari.

Biden je pobijedio Trumpa za više od 7 miliona glasova na izborima i za 306-232 elektorskim glasovima.

PROČITAJTE  Bivši šef kabineta Nicolasa Sarkozyja osuđen na zatvor zbog prevare na izborima

Trumpov prijedlog javne debate, za koji se čini malo vjerovatnim da će uroditi plodom, proširio se na, kako je rekao, “članove izrazito stranačkog odbora demokrata koji odbijaju da se upuste u ono što je izazvalo protest 6. januara”.

Napad na američki Kapitol, rekao je Trump, uzrokovan je “lažnim rezultatima izbora”.

Na skupu u blizini Bijele kuće neposredno prije nereda Trump je poručio pristalicama da se “pakleno bore” za njega. Optužen je zbog podsticanja pobune, ali je oslobođen kada ga je samo sedam republikanskih senatora proglasilo krivim, što nije bilo dovoljno za osudu.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare