Donatori prikupili 700 miliona dolara za vakcinu protiv korone za siromašne zemlje

14

Međunarodni donatori prikupili su do sada 700 miliona dolara za vakcinu za koronavirus za siromašne zemlje. Riječ je o inicijativi kojoj je cilj da jednom kada se vakcina otkrije, ono ne bude distribuirano samo u bogate zemlje. To je manje od polovice iznosa koliko je inicijativa postavila za cilj, piše Reuters.

Naime, cilj inicijative Coivax Advanced Market Commitment je prikupljanje dvije milijarde dolara za kupovinu vakcina kada bude otkriveno.

“Do danas smo prikupili 700 miliona dolara. Tako da je pred nama još puno posla”, rekao je danas Matshidiso Moeti, direktor za afričku regiju pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Najmanje osam afričkih zemalja, među kojima su Južna Afrika, Gabon i Namibija, potvrdile su kako će same finansirati pristup vakcinu.

Afrički centar za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je prošlog mjeseca kako se na kontinentu polagano počela izravnavati krivulja covida-19 i to zahvaljujući mjerama kao što su nošenje maski te održavanje propisane fizičke udaljenosti.