Region

Donesena odluka o novim epidemiološkim mjerama u Srbiji

Sjednica Kriznog štaba zaduženog za borbu protiv virusa korona završena je danas oko 15.20 sati u Palati Srbije.

Javnosti se obratila premijerke Ana Branabić.

“Epidemiološka situacija je nešto bolja juče i danas, iako su brojevi veliki da se to ne vidi. Prošle nedelje imali smo najgori dan od skoro 8.500 zaraženih. Ono što je svakako pozitivno u svemu u ovom negativnom jeste to da se smanjuje broj hospitalizovanih i broj otpuštenih. Imamo 79 lokalnih samouprava koje imaju više od 50 odsto punoletnog stanovništa, ali 4 koje imaju manje od 30 prosenata, što je za ne verovati”, rekla je premijerka Brnabić.

Medicinski dio Kriznog štaba je zahtjevao da usvoje mnogo restriktivnije mjere nego što trenutno postoje.

“Medicinski deo Kriznog štaba tražio je da uvedemo 10 dana mere zabrane javnog okupljanja do 5 osoba, skraćenje radnog vremena do 17 časova za sve sektore delatnosti osim esencijalnih objekata poput prodavnica, apoteka, bolnica.. Ukoliko bi ove mere rezultiranle onda bi se pristupilo korišćenju kovid propusnica”, navela je Brnabić.

Odlučeno je to da bude jasno šta je tražio medicinski dio Kriznog štaba da nastavimo sa postojećim mjerama, uz to da je neophodna vakcinacija.

“Najbitnija i ključna nam je vakcinacija. Mi smo bili svedoci da kada su nam bile restriktivne da je tada i masovna imunizacija stala, koja je nama najbitnija. Moje dileme su šta ćemo da radimo kada uvedemo mere koje je tražio medicinski deo Kriznog štaba. Jedini način je da pobedimo sve ovo jeste da se vakcinišemo. Ne možemo da ponovo prekinemo sve, onda bi naglo pao broj zaraženih, onda bismo mi ponovo morali da popustimo te restriktivne mere i tako bismo se vrteli u krug. Znam kada uvedemo restriktivne mere brzo će pasti broj zaraženih, a kada ih ukinemo veliki deo populacije će se vratiti i svadbama, slavljima rođendanima”, navela je premijerka između ostalog objašnjavajući zbog čega nisu uvažene restriktivne mjere.

Na pitanje novinara kako je došlo do situacije da Srbija ima više od 8.500 zaraženih, premijer Ana Brnabić je rekla da je odgovor na to činjenica da se građani Srbije nisu vakcinisali.

Ona je naglasila da je država učinila sve što je u njenoj moći da obezbijedi uslove za liječenje, nove bolnice, lijekove i vakcine.Povezani postovi:

Pretplati se
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare